Повторення пройденого: «Минай» таки посяде місце «Олімпіка» у прем'єр-лізі

16.07.2021
Повторення пройденого: «Минай» таки посяде місце «Олімпіка» у прем'єр-лізі

«Минай» знову спробує свої сили серед найкращих команд України. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Рішення Української асоціації футболу, починаючи з сезону 2021/2022 років, розширити прем’єр-лігу до 16 команд, керівники окремих клубів еліти назвали поспішним.

 

Мовляв, професіональний футбол країни ще не настільки зміцнів, аби повертатися до класичної форми проведення чемпіонату України.


Чергове ж підтвердження того, що не всі представники елітного дивізіону міцно стоять на ногах, — історія зі зняттям донецького «Олімпіка» з майбутнього турніру УПЛ за кілька тижнів до його старту.

 

Щоправда, проблеми «олімпійців» проявилися на світ ще до завершення попереднього чемпіонату, тож зовсім несподіваним рішення цього донецького клубу не було.

 

Розпочавши ж на публіці емоційно з’ясовувати стосунки з УАФ, президент «Олімпіку» Владислав Гельзін отримав п’ятирічне відсторонення від футболу й поставив під сумнів існування свого проєкту. Утім він наголошує: клуб лише призупиняє свою діяльність, а не припиняє своє існування.


Хай там як, а заміну «олімпійцям» уже знайшли. Загальні збори учасників УПЛ вирішили, а виконавчий комітет УАФ погодив, що замість «Олімпіка» в наступному чемпіонаті країни гратиме ужгородський «Минай», який за підсумками минулого ЧУ залишив елітний дивізіон як найгірший його клуб.


Варто відзначити, що новий-старий учасник ЧУ із Закарпаття теж — не без проблем.

 

Днями палата спорів ФІФА заборонила «Минаю» здійснювати трансферну діяльність упродовж трьох років, оскільки той не розрахувався за контрактом хорвата Мислава Матича, котрий виступав за ужгородців у минулому сезоні.

 

Сума суперечки — 50 тисяч євро — начебто  не така і велика, проте після урізання бюджету ужгородський клуб не може дозволити собі й таких витрат.


При цьому, подейкують, на наступний сезон «Минай» може пригріти ветерана вітчизняного футболу Євгена Селезньова. Залишивши після гучного скандалу «Колос», знаний форвард опинився в своєрідному вигнанні.

 

Чутки про порушення Євгеном спортивного режиму стали серйозною перепоною для його працевлаштування в інших клубах. Аби трохи розвіятися, одному з найрезультативніших бомбардирів українського чемпіонату навіть довелося переорієнтуватися з футболу на хокей.

 

Утім, не виключено, «Минай» надасть Селезньову другий шанс і той таки зможе реалізувати свою мрію — побити бомбардирський рекорд УПЛ (123 м’ячі), до котрого йому, власне, не вистачає восьми голів.


А от майбутнє колись грізних львівських «Карпат» у футбольному житті країни перспективним узагалі не виглядає. Один зі співвласників клубу — Олег Смалійчук — заявив, що «план перезапуску не вдався й «Карпати» залишають професіональний футбол та не заявляються до аматорської першості».


Знаючи про боргові проблеми «біло-зелених» Смалійчука, група небайдужих футбольних осіб Львівщини оголосила про запуск альтернативного проєкту з аналогічною назвою.

 

Засвітившись на аматорському небосхилі, очолювані Андрієм Тлумаком нові львівські «Карпати» з наступного сезону змагатимуться в Другій лізі. Ну а юридична особа старого зразка  вирішуватиме фінансові проб­леми, котрі, на жаль, призводять до занепаду і дуже відомих брендів.