Болгари обрали власних «слуг народу»: вибори до парламенту виграла партія телеведучого і співака

13.07.2021

У Болгарії в неділю відбулися дострокові парламентські вибори. Президент Болгарії Румен Радев мусив їх оголосити після того, як жодна з партій не змогла сформувати правлячу коаліцію після попередніх парламентських виборів у квітні цього року.

 

Тоді, в квітні, на виборах перемогла правляча правоцентристська партія експрем’єр-міністра Болгарії Бойка Борисова ГЕРБ («Громадяни за європейський розвиток Болгарії»), яку підтримали близько 26 відсотків виборців. Однак ГЕРБ не знайшов партнерів для формування уряду.


Але як у квітні, так і тепер на заваді амбіціям ГЕРБа Бойко Борисова стала новостворена 2020 року популістська партія телеведучого, телепродюсера та співака Славі Тріфонова «Є такий народ», яка у квітні на дебютних для неї парламентських виборах набрала 18% відсотків голосів.

 

Можливо, на базі популістів iз партії «Є такий народ» і можна було створити правлячу коаліцію, але самозакоханий лідер партії Славі Тріфонов заявив, що він — особа «чиста і незаплямована», тому на жодні угоди з «колишніми» не піде.


Розстановка сил після нових виборів майже не змінилася. За результатами обробки 100% голосів, до складу парламенту проходять шість політичних сил. Переможцями виборів є популісти з партії «Є такий народ» (23,9%), попередня правляча коаліція ГЕРБ-СДС відстає від лідера на 0,5% (23,4%).

 

Третю сходинку посідає Болгарська соціалістична партія (13,1%). На четвертому місці партія «Демократична Болгарія» (12,8). На п’ятій сходинці партія «Рух за права і свободи» (11,3%). І шосту сходинку посідає антикорупційний рух «Вставай! Геть мафію!» (5,0%).

 

За таких результатів голосування перші дві політичні сили отримують у парламенті по 61 депутатському мандату, соціалісти — 38, «Демократична Болгарія» — 36, «Рух за права і свободи» — 30 та антикорупціонери — 14. Це все ті ж гравці, що не змогли дійти згоди в попередньому складі парламенту.


Популісти, які вирвалися на перше місце, поліпшили свій результат, то, можливо, не ризикуватимуть iти на ще одні дострокові вибори, а таки підберуть собі цього разу «наречену» з наявного вибору. А от Бойко Борисову та його партії вже немає на що сподіватися.