Погода, як горілка: буревії та урагани в Україні зміняться рекордною спекою

13.07.2021
Погода, як горілка: буревії та урагани в Україні зміняться рекордною спекою

Синоптики прогнозують підвищення температури повітря до плюс 35-37 градусів на півдні України, під приціл потрапляє Херсонщина, Миколаївщина та Одещина.


Сильна спека впереміш iз потужними зливами вже перетворила води Азовського та Чорного моря на глиняний кисіль.

 

Туристи, що відпочивають на морських узбережжях Херсонської та Одеської областей, iз подивом фіксують навалу зелених водоростей i «милуються» величезними хвилями сірого кольору.


У сезон відпусток цього року внесли свої корективи бурі та дощі, внаслідок яких вийшла з берегів річка Бистриця в Івано-Франківській області та прор­вало Надвірнянську дамбу.


Ще три річки вийшли з берегів на території Бахчисарайського району окупованого півострова Крим, рятувальникам довелося евакуювати людей в Ялті та прилеглих селах.


— Такого тривалого періоду дощів не було останні сто років, — стверджують екологи півдня України. — Не дивно, що в Чорне та Азовське море потрапила величезна кількість бруду, яка й спричинила бурхливий ріст бактерій та водоростей.


Відпочивальникам радять проявити розсудливість i не купатися в місцях, де висять відповідні знаки із застереженням.


А в усьому іншому курортний сезон-2021 обіцяє бути ще більш велелюдним, аніж у минулі роки. Адже людям необхідно зміцнити імунітет на морському узбережжі й це цілком можливо, якщо дотримуватися всіх заходів безпечного відпочинку на воді.


Учені пояснюють різкі температурні перепади та кліматичні аномалії не лише в Україні, а й в інших країнах Європи тим, що останнім часом Земля уповільнила свій рух на кілька мікросекунд.

 

Цього виявилося достатньо для того, щоб сформувалися потужні циклони, які курсують з однієї країни до іншої й створюють грозові хмари з різкими поривами вітру.


— На свято Петра та Павла небесна канцелярія змилостивилася і послала українцям «живильний бальзам» у вигляді охолоджуючих дощів, — розповіла народний синоптик Наталія Діденко.

 

— Локальні грозові дощі з градом та шквалистим вітром добралися й до Києва. Але через перепади атмосферного тиску можливе тимчасове погіршення самопочуття у метеочутливих людей. Зате відразу ж після цього з’явиться свіжість й ми всі відчуємо нетривале падіння температури повітря до цілком комфортних 25-27 градусів вище нуля.


За словами кліматологів, наприкінці поточного тижня в Україні пануватиме спека, яка може доходити на півдні України до рекордних 39 градусів вище нуля. Однак уже після 16-17 липня погода стабілізується, i температура повітря ввійде в нормальні рамки від 26 до 30 градусів тепла за Цельсієм.