200 балів за ЗНО — цілком реально: поради від найуспішніших випускників Полтавщини

13.07.2021

Одинадцять випускників із Полтавської області склали Зовнішнє незалежне оцінювання на найвищий бал.

 

Про це повідомив директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко.

 

«З української мови, історії, німецької мови найвищого балу на Полтавщині не отримав ніхто. Утім 200 балів із математики, фізики, іспанської мови отримали по одній людині. Англійську мову на рекордний бал удалося скласти трьом особам, а біологію–— п’ятьом.

 

Слід сказати, що один випускник минулих років отримав по 200 балів з двох предметів — англійської та іспанської мов. Виявилося, що цей екзамен складений реальним педагогом-репетитором, який активно навчає дітей. Вважаю, що складання ЗНО з метою самоствердження, перевірки себе чи своєрідної самореклами не повинне відбуватися за рахунок фінансового навантаження на державу. Утім абітурієнтів, які успішно склали ЗНО, вітаю!»

«Не відкладати все на завтрашній день»

То хто ж вони — 200-бальники Полтавщини — та який рецепт їхнього успіху? З деякими з них нам вдалося поспілкуватися.


— Що ж необхідно робити, аби підготуватися до успішного складання Зовнішнього незалежного оцінювання? — запитую в одного з 200-бальників.


— Не відкладати все на завтрашній день, — сміється Артем Шкіль, випускник Полтавської загальноосвітньої школи №4, який отримав 200 балів з математики, 199 — з англійської, 198 — з фізики та 196 — з української мови.


Хлопець навчався у філологічному класі, утім це не завадило йому посідати призові місця на обласному етапі у всеукраїнських учнівських олімпіадах з хімії, фізики, біології. Тож за високі досягнення у навчанні Артем три роки поспіль отримував міську стипендію.


— До ЗНО я готувався самотужки та зі шкільною вчителькою з математики Оксаною Вікторівною Колотій. Кожного дня розв’язував по 3-4 складні завдання та не менше десятка простіших. Проте найбільше хвилювався за фізику, — розповідає хлопець. – Мені чомусь здавалося, що я її знаю найгірше, тому вчив і за підручниками, і дивився онлайн-уроки на YouTube.


Результатами своєї праці хлопець задоволений, адже математика — це його профільний предмет. Наостанок нашої розмови хлопець поділився, що хоче вступити до Харківського національного університету радіоелектроніки на факультет штучного інтелекту.

«За рік підготовки списала 4 товсті зошити»

Для тендітної білявки Марії Ворони тестування з англійськоі мови було першим.


— Звісно, я сильно хвилювалася. За англійську була найменше впевнена, тому подумала: хоча б 192... Мені цього буде досить. Утім, коли я прийшла на пункт оцінювання, всі тривоги одразу зникли. А все через те, що жінка — інструктор нашої групи — була дуже приємною і доброю. Вона змогла нас налаштувати на позитив і додала впевненості в собі. Тож коли я відкрила завдання і побачила, що там усе те, що я знаю, була впевнена: 192 бали точно буде.


Результат кропіткої праці Марії — 200 балів з англійської мови. До слова, інші предмети дівчина також склала не менше, як на 190 балів.


Марія — випускниця наукового ліцею №3. Минулого року вона стала президентом школи і разом із шкільним парламентом створювала в навчальному закладі для учнів усілякі проєкти. Та останній рік дівчина зосередилася на навчанні.


— Найбільше часу я приділяла англійській мові, оскільки знала, що це мій профільний предмет. Щодня по 2 години розв’язувала онлайн-тести, а з репетитором щоразу списувала по 6 аркушів. За увесь рік підготовки було списано 4 товсті зошити.


Марію завжди приваблювала країна великої культури — Китай. Маючи змогу вивчати китайську мову в ліцеї, дівчина повністю занурилася в традиції Піднебесної та мистецтво ієролігліфів.


— Хочу стати дипломатом і поєднати свою любов до України та Китаю. Тому вступатиму в Київський національний університет імені Тараса Шевченка на факультет міжнародних відносин.

«Тести виявилися легшими, ніж очікував»

Полтавський обдарований юнак Олексій Олексяк, випускник ліцею № 1 ім. І. П. Котляревського, отримав 200 балів з біології. Хлопець каже, що навіть трохи розчарований, адже складність тестів виявилася дещо меншою, аніж очікував.


— Але умови в деяких питаннях були поставлені цікаво, та й відсоток завдань з перспективних на сьогодні біологічних дисциплін збільшився, — каже Олексій.


Біологією хлопець цікавився давно, а останній рік цілеспрямовано поглиблював свої знання, систематизував та повторював вивчене. Як кажуть, на війні всі методи хороші, тож Олексій готувався і з репетитором, і в ліцеї, і самотужки. З усіх предметів має високі результати.


Талановитий хлопець поєднав у собі риси творчої людини та науковця: він професійно займається спортивними бальними танцями та захоплюється фізикою. Нещодавно Олексій сконструював прилад — лампу-поляризатор, що значно дешевша за промисловий аналог. За допомогою неї проводиться пайлертерапія, що прискорює відновлення шкірних покривів людини та посилює вплив багатьох лікувальних препаратів.


— Хочу стати біоінженером-біотехнологом. Тому вступатиму до Київського національного університету імені Шевченка в Інститут біології та медицини.

«Усі розваги відійшли на задній план»

Ще одна випускниця ліцею № 1 ім. І.П. Котляревського Софія Стефанишин склала Зовнішнє незалежне оцінювання з біології на 200 балів.


— Це було моє останнє ЗНО, тому відчуття, коли зайшла до пункту оцінювання, були уже знайомими, і я зовсім не хвилювалася.


Які предмети складатиме, дівчина визначилася ще два роки тому, втім активно готуватися почала з жовтня минулого року. Тож усі розваги відійшли на задній план.


Біологію й англійську мову Софія вивчала разом із репетитором, займалися по дві години двічі на тиждень.


— Звісно, ми йшли до того, щоб скласти ЗНО якнайкраще, але я не загадувала наперед, — зізнається дівчина. –— При виборі ВНЗ у пріоритет ставлю «КПІ», спеціальність біомедична інженерія. Мені подобається ідея цього напряму та перспективи його розвитку.

«Складно подолати емоційне напруження»

У сузір’я 200-бальників увірвалася й Анастасія Демидченко, випускниця Полтавської школи №10 імені Короленка. Вона єдина, хто склав на Полтавщині фізику на рекордний бал. Утім 199 балів дівчина має ще й з англійської та по 197 із математики й української мови.


— У школі фізика була моїм улюбленим предметом. Я брала участь у конкурсах, олімпіадах, неодноразово отримувала призові місця. Минулого року на четвертому етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з фізики я здобула 2-ге місце.


Настя розповідає, що додатково займалася із шкільною вчителькою Маргаритою Михайлівною Щербань. Аби поглиблено опанувати інші предмети, відвідувала репетиторів та школи іноземних мов, хоча, звісно, основою стали знання, здобуті на шкільних уроках.


До фізики готувалася багато, тож хотіла отримати якнайвищий бал.


— Завдання були нормальними, єдине, що складно, — це емоційне напруження, адже розумієш свою відповідальність за кожну правильну відповідь, розумієш, які надії покладають учителі та батьки.


Вступати Анастасія Демидченко планує до КНУ імені Тараса Шевченка на фізико-математичний факультет.


— Мені завжди подобалася математика та її застосування у фізичних дослідженнях. Тому до рішення, яку обрати професію, я підходила виважено.


* * *


Ось такі вони, успішні випускники, — старанні, цілеспрямовані, наполегливі. Майбутні дипломати, медики, вчені... Більшість із них отримає президентську премію у розмірі 100 тисяч.


Та найголовніше — ніхто з них не «рветься» на навчання за кордон, щоб зачепитися й осісти там, усі вони залишаються в Україні, аби знайти своє вдале призначення на Батьківщині.