На Черкащині запрацювала сонячна електростанція на 55 мВт: вартувала 2 мільярди

09.07.2021
На Черкащині запрацювала сонячна електростанція на 55 мВт: вартувала 2 мільярди

У Вітовому на Черкащині тепер є сонячна електростанція. (Фото пресслужби Черкаської ОДА.)

У селі Вітове на Чигиринщині запрацювала сонячна електростанція потужністю 55 мВт.

 

Як повідомили «Україні молодій» в Черкаській ОДА, інвестували в «зелений» проєкт норвежці в межах ініціативи Scаtec. Загалом будівництво сонячної електростанції обійшлося у 2 мільярди гривень.

 

Розпочали зводити станцію ще у 2017 році. За радянських часів на цій території мала бути атомна електростанція. Нині ж її замінила екологічна — сонячна.


«Нам вдалося реалізувати цей проєкт завдяки підтримці багатьох партнерів, — каже генеральна директорка Scatec Ukraine Аліна Свідерська. — Світ потребує «зеленої» енергетики. Після 2030 року експерти прогнозують, що в енергетичному секторі буде дефіцит на рівні 60%. Україна має неабиякий потенціал у гідро-, сонячній і вітровій енергетиці».


За словами пані Аліни, цей проєкт — це не лише бізнес, а й соціальна відповідальність. А оскільки компанія планує працювати в Україні щонайменше 25-30 років, тому їй важливо мати партнерські стосунки з громадами та продовжувати інвестувати в соціальні проєкти.


«Це вже другий «зелений» об’єкт, який відкрили на Черкащині завдяки інвестиціям iз Норвегії за проєктом Scatec. Минулого місяця запрацювала СЕС у Кам’янці потужністю 32 мВт. І приємно чути, коли іноземні інвестори відзначають високий рівень співпраці з органами влади», — зазначає голова ОДА Олександр Скічко.

 

Він переконаний у поліпшеннi інвестклімату і наголошує, що інвестиційні ворота Черкащини відкриті.


Зараз у  Черкаській області, уточнює голова ОДА, працює 221 компанія з іноземними інвестиціями. Звісно, прагнуть, щоб кількість таких компаній і кількість успішно впроваджених проєктів збільшувалася.


Тим часом, як зазначив на відкритті сонячної електростанції Надзвичайний і Повноважний Посол Норвегії в Україні Ерік Сведал, кооперація у сфері енергетики є дуже важливою між Україною та Норвегією.

 

«Для того, щоб Україна залишалася незалежною та суверенною, необхідний і її економічний розвиток, залучення інвестицій від міжнародних партнерів», — наголошує пан посол. І додає, за кілька років норвезький капітал становить 20% уже вiд усіх іноземних інвестицій, які зайшли в Україну.