Між смертю вінничанина і вакциною від коронавірусу Pfizer зв'язку не знайшли

06.07.2021

Коронавірус, який стрімко ввірвався в повсякденне життя, не сходить із порядку денного  наразі в 220 країнах світу.

 

В Україні за період із березня минулого року до 5 липня нинішнього Covid-19 офіційно було підтверджено  2 млн 237 тис. 823 людям.

 

За останню звітну добу зафіксовано 244 новi випадки, з яких п’ять — у дітей і жодного серед медпрацівників.


Із початку пандемії в нашій країні одужати вдалося 2 млн 171 тис. 601 людині, а за недільну добу — 419.

 

Водночас від ускладнень, які викликав Covid-19, загалом померло 52 484 пацієнти, а за добу 4 липня — 14. Упродовж останнього вихідного з діагнозом Covid-19 госпіталізували 333 українцi.


Щодо вакцинації, то все більше співгромадян починає усвідомлювати її необхідність: так, незважаючи на вихідний день, 4 липня в Україні від коронавірусу вакцинувалися 24 тис. 363 людини (одну дозу отримали 15 тис. 260 людей, а повністю імунізовані — 9 тис. 103 людини).

 

Загалом від початку кампанії щеплено 2 млн 074 тис. 988 громадян України,  повністю імунізовані та отримали дві дози — 850 тис. 394 особи (із них двоє осіб отримали одну дозу за кордоном). Тож усього проведено 2 млн. 925 тис. 380 щеплень.


Також за недільну добу було здійснено 15 тис. 351 тестування, а також 5 тис. 750 досліджень експрес-тестами на антиген до SARS-CoV-2.


Варто зауважити, що не обходиться й без трагічних, хоч і поодиноких, наслідків вакцинування: зокрема, 2 липня у Вінниці помер 47-річний чоловік через 4 години після щеплення вакциною Pfizer/BioNTech — медики констатували відмову серця.

 

Із власного досвіду: нещодавно вакцинувавшись Pfizer, став свідком того, як молода дівчина фактично одразу після вакцинування цим же припаратом втратила свідомість і ледь не померла у мене на руках.


Компанія-виробник вакцини від коронавірусу Pfizer/BioNTech висловила співчуття родині померлого вінничанина, проте відзначила, що зв’язок смерті і вакцинації не доведено.

 

Коментуючи смерть українця після вакцинації, у Pfizer заявили: «Ми зараз думаємо про сім’ю загиблого. Ми дуже серйозно ставимося до побічних ефектів, які потенційно пов’язані з нашою вакциною від covid-19, BNT162b2. Ми відзначаємо, що в даному випадку причинно-наслідковий зв’язок не встановлений».


У компанії також додали, що серйозні випадки зі здоров’ям і смерть можуть бути не пов’язані з вакциною: «На сьогодні більше 400 мільйонів людей у всьому світі були вакциновані нашою вакциною. Важливо відзначити, що серйозні побічні ефекти, не пов’язані з вакциною, на жаль, можуть виникати з такою ж швидкістю, як і серед населення в цілому».


За статистикою, наприклад,  у Норвегії після щеплення вакциною Pfizer померли більше 20 осіб. Але, враховуючи, що у світі на «корону» вже заразилося близько 200 мільйонів людей, треба вибирати між меншим злом і таки йти на певний ризик, вакцинуючись.