Убивча спека в Канаді: температура+50 забрала життя вже понад 100 людей

02.07.2021

Десятки людей загинули в Канаді внаслідок безпрецедентної спеки, яка побила всі попередні температурні рекорди.

 

У вівторок, третій день поспіль, у Літтоні, Британська Колумбія, було 49,6 градуса тепла. На північному заході США також спостерігали рекордні підвищення температур, що коштувало життя багатьом громадянам.

 

Поліція в районі Ванкувера повідомила про понад 130 раптових смертей за минулий тиждень. Більшість жертв спеки були літніми особами або хворими.


Спека в західних районах Канади та США була спричинена статичним гарячим повітрям під високим тиском, яке поширюється від Каліфорнії до арктичних територій.


Президент США Джо Байден у своїй промові у вівторок заявив, що спека пов’язана зі зміною клімату, й окреслив план модернізації інфраструктурної мережі країни.


До неділі температура в Канаді ніколи не перевищувала 45°С. Прем’єр-міністр Британської Колумбії Джон Хорган заявив, що найгарячіший тиждень, який коли-небудь переживала канадська провінція, мав «руйнівні наслідки для сімей та громад».


Кількість смертей, пов’язаних зi спекою, може зрости, оскільки деякі регіони ще не зібрали дані. Тільки у Ванкувері, як вважають, спека в п’ятницю 25 червня сприяла несподіваній смерті 65 людей.

 

«Я працюю поліцейським протягом 15 років і ніколи не бачив стільки раптових смертей за такий короткий час», — сказав сержант поліції Стів Аддісон.

 

Три-чотири такi випадки на день — це нормальне число. Головний коронер Британської Колумбії Ліза Лапойнте сказала, що між п’ятницею та понеділком було на майже 100 смертей більше, ніж у середньому.


У багатьох будинках Британської Колумбії немає кондиціонерів, оскільки температура влітку значно нижча. Агенція «Франс Пресс» повідомляє, що всі місцеві готелі заповнені, бо місцеві мешканці переселяються туди для порятунку під кондиціонерами.