Пекельне сонце: головні правила виживання під час спеки

30.06.2021
Пекельне сонце: головні правила виживання під час спеки

У спекотні дні хочеться бути ближче до води... (Фото з сайту newch.tv.)

Рясний піт з чола, дихати важко, сонце стає схоже на пательню... «Як це пережити?» — кажемо ми, з надією очікуючи на прохолодний вітерець.

 

Коли літо нестримно «кочегарить» повітря до позначки «30 і вище», за такого температурного режиму важко не лише працювати, а й просто переміщатися у «просторі і часі».

 

Аби пережити цей період без шкоди для здоров’я, важливо нагадати собі кілька простих, але важливих правил.


Правильне харчування — перша засада, якої необхідно дотримуватися в ці дні. Лікарі-дієтологи радять надавати перевагу рослинній їжі і молочним продуктам, натомість обмежувати кількість м’яса і тваринних жирів.

 

Їсти краще помірно, особливо в середині дня, коли найбільша спека. Зранку в спекотні дні апетит зазвичай поганий, тож не варто і змушувати себе до трапези. А ось випити склянку рідини, за словами дієтологів, треба обов’язково.


Які напої найліпше тамують спрагу? Фахівці зі здорового харчування радять звернути увагу на зелений чай, мінеральну воду без газу, а також соки, розведенi прохолодною кип’яченою водою. Добре освіжає квас, вода з медом і лимоном.

 

Дуже корисні в спекотні дні кисломолочні продукти — кефір, йогурт, закваска, айран. У цей час краще не дотримуватися жорстких дієт, наголошують лікарі.

 

Якщо маєте намір схуднути, краще просто поміняти склад їжі, надавши перевагу низькокалорійним стравам. Раз чи двічі на тиждень влаштовуйте розвантажувальні дні — фруктово-ягідні, овочеві, сирково-кефірні.


Гінекологи застерігають від синтетичної білизни: у спеку вона може завдати прикрощів жінкам, зокрема призвести до загострення хронічних запальних процесів, молочниці. Від занять спортом на вулиці в цей час краще відмовитись — фізичні навантаження можуть призвести до зневоднення організму.


«Літня спека посилює навантаження на організм, — нагадує лікар сімейної медицини Зінаїда Кравчук. — Висока температура повітря викликає посилене потовиділення, серцебиття. Дихання частішає, а організм втрачає воду, вітаміни і мінеральні солі. Зокрема, солі магнію і натрію, які важливі для роботи серцевого м’язу. Тож найнебезпечнiша спека — для людей із серцево-судинними захворюваннями».


У спекотні дні гірше почуваються гіпертоніки, у хворих з ішемією серця частіше стаються напади стенокардії. На слабкість нарікають і хворі на вегето-судинну дистонію, гіпотонію.

 

Тож улітку таким пацієнтам лікарі, зокрема, радять уникати будь-яких фізичних навантажень, намагатися не їздити у переповненому громадському транспорті, контролювати артеріальний тиск і не захоплюватися солоною їжею, особливо якщо хворієте на гіпертонію.


Людям із проблемними судинами слід бути також обережними в холодних водоймах. Якщо різниця між температурою води і повітря перевищує 10 градусів, купання може спровокувати напад стенокардії.

 

Не входьте у воду дуже швидко, особливо якщо перед цим розімліли на сонці. Перед купанням злегка розімніть тіло і виконайте кілька нескладних вправ. А з води виходьте ще до того, як відчуєте, що замерзли.

 

Ілона ХОРОЛЬСЬКА