Мер Тернополя виступив за повне закриття кордону з Росією

30.06.2021

Україна повинна повністю закрити кордон з Росією – таким переконанням поділився міський голова Тернополя Сергій Надал на своїй офіційній сторінці у фейс­буцi.

 

«Якщо раніше Росія була джерелом військової та інформаційної загрози, то сьогодні це ще й осередок найнебезпечнішої мутації коронавірусу, — написав він, — тож Україна повинна діяти швидко. Тодi як епідемічна ситуація у Європі здебільшого стабілізувалася, в Росії набуває неконтрольованого масштабу найзаразніша форма коронавірусу «Дельта».

 

За даними преси, «Дельтою» уражені до 90% хворих на ковід жителів Москви й інших великих міст. При цьому темп росту нових випадків у РФ — один із найвищих у світі.

 

Нова хвиля захворювання в Україні може початися через сусідство з Росією. Запропоновані урядом додаткові тести на кордоні не допоможуть. Кордон між Україною та Росією має бути закритий для всіх видів сполучення і для переміщення всіх подорожуючих...»


Водночас Сергій Надал згодний, що Україна не може не пустити на свою територію власних громадян. Тож вважає, що для власників українських паспортів має бути запроваджена система жорсткого карантину за прикладом Австралії і Канади.

 

А само­ізоляція повинна відбуватися під наглядом — 14-денний карантин в ізольованих стаціонарних закладах за власний рахунок.

 

«Що ж стосується допуску на українську землю громадян Росії та інших подорожуючих iз російської території, то тут жодних виняткiв! Лише повна заборона на в’їзд в Україну до завершення пандемії», — категорично завершує свій пост очільник Тернополя.


Треба сказати, що у тернопільської влади (втім це стосується всіх західних областей) є й особлива підстава непокоїтися. Бо, хоч як це ганебно в ситуації кількарічної війни з сусідкою-агресоркою, а жителі області досі продовжують їздити туди на заробітки, хоч уже й не так масово, як колись.

 

А нещодавно, до слова, у Тернополі трапився інцидент, який серйозно підірвав довіру до різних довідок про відсутність Covid-19.

 

Правоохоронними органами було викрито чотирьох тернополян, які на замовлення громадян, туристичних агенцій i візових центрів із різних областей України виготовляли підроблені довідки, начебто видані ліцензованим медичним закладом (кваліфікація порушення закону — ч. 1 ст. 199, ч. 3 ст. 358 Кримінального кодексу України).


За версією слідства, як повідомляє центр зв’язків iз громадськістю Національної поліції області, двоє мешканців Тернополя під прикриттям «візового центру», що надає послуги з працевлаштування громадян України за кордоном, організували прибуткову схему з виготовлення та реалізації підроблених документів про результати ПЛР-тестування.

 

До цього процесу вони залучили ще двох спільників. Вартість одного підробленого документа коливалась у межах від 200 до 500 гривень.

 

Фальсифіковані довідки використовували приватнi особи для безперешкодного перетину кордону іноземних держав. Оскільки «документи» передавали їм без проведення жодних медичних обстежень, інфіковані громадяни мали змогу уникнути карантинних заходів iз протидії поширенню пандемії.

 

Під час проведення обшуків за адресами проживання зловмисників i за місцями вчинення незаконної діяльності вилучено десятки готових підробок, численні бланки та засоби виготовлення фальшивок.

 

Надія ВІРЕНКО