Попит на «поп-іт»: чи справді знімає стрес у дітей нова модна іграшка

30.06.2021
Попит на «поп-іт»: чи справді знімає стрес у дітей нова модна іграшка

Лускайте бульбашки, це заспокоює...

«Мамо, купи мені поп-іт!». Якщо ви і досі не знаєте про що йдеться, то варіантів два: або у вас немає дітей, або ж вони надто малі (великі), щоб просити про іграшки.

 

«Моєму семикласнику вже тринадцять, і то якось навесні попросив 130 гривень на поп-іт, — каже киянка Інна Безвугла. — Правда, награвся швидко — новинка не витримала конкуренції зі смартфоном, модна іграшка відправилася в коробку з бейблейдами, що були популярні років три тому, та іншими непотрібними речами, які поки що шкода викинути. Вважаю, що ціна як для забавки, яка швидко набридла, занадто перебільшена».


Силіконові поп-іти справді заполонили українські крамниці та онлайн-магазини. Тож тепер кожного другого дітлаха можна побачити із яскравою веселковою гумовою «дощечкою» в руках. Ці новомодні іграшки, що так стрімко набули популярності серед дітей, призначені для зняття напруги та розвитку дрібної моторики рук. Принаймні так стверджують виробники.

 

«Лопни мене» — дослівний переклад назви іграшки, що популяризувалась завдяки поширенню відео користувачами у TikTok. Нині ролики з хештегом #popit мають понад 3,3 мільярда переглядів.


То що ж це за цяцьки, чому їх так полюбляють діти і чи справді вони допомагають знизити стрес — спробуємо з’ясувати.

Целофан із бульбашками тільки дорожче

Запитаєте, як виглядає іграшка? Згадайте целофанову плівку, якою перепаковують крихкий товар при транспортуванні.

 

Взявши її до рук, кожному з нас так і хотілося бодай разочок натиснути пальцями, щоб вона лопнула, видавши гучний звук. Так ось, іграшки поп-іт також чимось схожі на цю плівку, і «принцип роботи» такий самий.

 

Ось тільки для привабливого вигляду іграшки розфарбовані у яскраві барви. І виробники, і продавці в один голос говорять, що кращого методу зняти стрес годі й шукати!


Та, на відміну від одноразової плівки, із силіконовими бульбашками поп-ітом можна гратися нескінченно. Після того, як ви їх пролускали на одному боці, можете перевернути «дощечку» догори дригом і почати спочатку. Іграшки бувають різної форми: квадратні або круглі, у вигляді сердечок, тварин, мультяшних героїв.


Прямуємо до крамниць, аби з’ясувати, чи й справді за цими різнокольоровими дощечками з бульбашками вишикувалася черга.


У магазині «Аврора» велелюдно. Поміж побутових дрібниць на прилавку бачимо й іграшки, що нині на піку популярності. Консультантка магазину каже, що нова забавка продається краще, ніж шкільне приладдя. Її ціна варіюється від 50 до 250 гривень, залежно від розміру. І окрім розвитку дрібної моторики, її використовують для боротьби зі стресом.


Та й справді, в магазині бачимо кілька дітлахів, які товпляться навколо прилавка з різноманітними поп-ітами.


Восьмирічна Віка прийшла з мамою і з нетерпінням чекає, коли ж продавчиня проб’є чек про сплату на довгоочікувану антистресову пластину з бульбашками.
— Це зараз модно. У всіх моїх друзів вже така є, — каже дівчинка.


Мама Світлана розповідає, що тільки-но іграшка набула популярності, донька постійно просила її купити.


— Тож я пообіцяла придбати їй цю забавку по закінченні навчального року. Сучасним дітям потрібне такого роду розвантаження, а головне — не зависатиме постійно в телефоні.

Заспокоює і швидко набридає

Та чи дійсно цей іграшковий хіт необхідно позиціонувати як тренажер для дрібної моторики рук та антистрес, а чи його розвиваюча роль досить переоцінена?


Експерти стверджують, що секрет успіху іграшок, перш за все, полягає в потужній маркетинговій програмі, такий собі черговий бізнес-хід, що комусь вигідний. Поп-ітами грають відомі блогери, демонструючи це в соцмережах, тож іграшки залишаються модними і не виходять із рекомендованих. А діти, як губка, все всмоктують у себе, надивившись різноманітних відео. Окрім того, спрацьовує ефект масовості.


Психолог Володимир Савінов зазначає, що на психофізіологічному рівні ці іграшки дійсно можуть бути своєрідним способом зняття напруги. Утім фа­хівець радить батькам бути пильними, щоб дитина, захопившись, не потрапила в іграшкову залежність.


— Монотонні натискання чинять медитативний ефект, що допомагає легше зосередитися і привести думки в порядок. Подібні іграшки — інструмент для того, щоб вгамувати і врівноважити свої емоції, подумати, переосмислити... Це на кшталт того, як порахувати до 10, перед тим як прийняти важливі рішення. Проте це не повинно перетворюватися на звичку, залежність, коли дитина без бульбашок у руці уже не зможе вгамувати свої хвилювання.


подібні захоплення у дітей, вважають фахівці, триватимуть недовго, оскільки вони, отримавши певний досвід, швидко втрачають інтерес до монотонної діяльності. Згадайте лишень тетріси, пружинки слінлі, йо-йо, тамагочі чи спінери, які в різний час були на піку популярності.


Утім негативного впливу та шкоди для дитини не буде, якщо правильно підібрати дозу часу взаємодії з іграшкою або перетворити тренд на засіб навчання. Інакше в дитини може бути навіть гальмування розвитку. Тож вважати поп-іти панацеєю чи порятунком для гіперактивних дітей не варто, а слід дотримуватися балансу.


І якщо ці іграшки, на думку психологів, можуть сконцентрувати увагу дитини, забезпечити розумову розрядку, на емоційний стан вони не впливають. А ось їх якість може вплинути на здоров’я, адже китайські «антистреси» переважно виготовленні з дешевого матеріалу.


А ми тим часом телефонуємо до пані Світлани, яка нещодавно придбала для доньки суперпопулярний поп-іт. Жінка розповіла, що спочатку лускіт бу­льок доносився з кімнати безперестанку.

 

Дівчинка просто не випускала з рук нову іграшку, деякий час навіть брала її з собою до друзів на прогулянку. Ця силіконова «дощечка» мала бути постійно з нею, іграшка стала на деякий час вірусною. Утім літні розваги швидко витіснили забави з поп-ітом, тому тепер про бульбашки дівчинка згадує рідко. Тож витрачати кошти на кількаденні захоплення Світлана не радить.

 

«Новий викачувач гаманця, — додає мама дівчаток-двійнят Оксана. — Маємо уже п’ять штук на двох дітей. Тепер вони просять «сімпл дімпл» — ще один варіант поп-іта, де гумові бульбашки закріплені на твердій основі».