Міністерські секретики: чому до співпраці та прозорості готова лише частина держорганів

25.06.2021

Опендатабот (opendatabot.ua) — українська компанія, що збирає, продає (незначна частина інформації доступна безоплатно), об’єднує та аналізує дані основних публічних реєстрів країни — оприлюднила інформацію щодо того, які з державних органів України є найбільш відкритими.

 

У лідерах прозорості опинилися Міністерство фінансів, Верховна Рада і Національне агентство із запобігання корупції.

 

Дані цих установ повністю відповідають усім принципам відкритої інформації, затвердженим «Хартією відкритих даних», до якої Україна приєдналася в 2016 році, взявши на себе зобов’язання зробити урядові дані відкритими за замовчуванням. А 10 серпня 2018 року було запущено оновлену версію національного порталу даних.

 

«Відкриті дані дозволяють побудувати прозору та ефективну державну систему. Наш рейтинг ілюструє, хто з державних органів готовий до співпраці з громадянами, прозорості та підзвітності», — коментує засновник Опендатаботу Олексій Іванкин.


Відкриті дані — це колосальне джерело можливостей у боротьбі з корупцією і потенціал для зростання економіки. Економіка країни може отримувати мільйони доларів на рік завдяки нематеріальному ресурсу — інформації.

 

Вже на наступний рік після запуску системи відкритих даних (у 2017-му) це принесло економіці України понад 700 млн дол.

 

Опендатабот також зібрав кейси відкритих даних, що мають найбільшу цінність для українців, і перевірив, чи відповідають вони міжнародним стандартам. До переліку увійшов 71 інформаційний набір.


Передбачається, що до 2025 року проєкт відкритих даних «увіллє» в економіку вже 1,4 млрд доларiв, що складе 0,92% ВВП країни.

 

Та й західні країни охочiше відкриватимуть кордони і співпрацюватимуть з країною, в якій уряд діє відкрито, бюджети розподіляються за прозорими механізмами, а суспільство і ЗМІ мають доступ до інформації.


Після введення в експлуатацію системи електронних закупівель ProZorro, приміром, середня кількість унікальних постачальників зросла на 45%, кількість сесій пошуку інформації про контракти збільшилася в десятки тисяч разів, а уряд заощадив у бюджеті України понад мільярд доларів.

 

Згідно з опитуванням Open Contracting Partnership, до недавнього часу Україна входила в невеликий пул менш ніж 10% країн зі 120, які надають якісні дані про тендери.

 

Але рішення парламенту вивести 100 млрд грн iз проєкту будівництва кільцевої дороги навколо Києва за рамки ProZorro може далеко відкинути нашу країну в рейтингу корупційності.


До п’ятиріччя запуску проєкту Опендатабот також опублікував топсписок лідерів непрозорості серед державних структур України. Його очолили Міністерство охорони здоров’я, Держстат і Національне агентство з питань державної служби.

 

Дані цих установ узагалі ніде не опубліковані! Отже, ці відомства непрозорі й особливо вразливі до корупції.

 

Що стосується майже всіх популярних наборів податкової служби та Міністерства юстиції, то головними порушеннями при оприлюдненні даних цих структур є, на жаль, лише часткова їх публікація.