А їм не пече: на Південній дослідній станції створюють нові сорти кавунів

25.06.2021
А їм не пече: на Південній дослідній станції створюють нові сорти кавунів

Аграрії з Херсонської області готові порадувати українців «смугастиками» з високими смаковими якостями.

У Херсонській області висадили експериментальний сорт «смугастиків», адаптованих до посухи та підвищеної соляризації.


Дослідники обіцяють виростити стійкі до спеки солодкі кавуни, які не бояться тривалих «засмаг» на відкритому сонці.


— Проводити експерименти будемо у найближчі п’ять років, iз цією метою вже відібрали зразки понад двох десятків сортів кавунів, — розповів директор Південної дослідної станції, кандидат сільськогосподарських наук Володимир Лимар.

 

— У перспективі аграрії з Херсонської області готові порадувати українців «смугастиками» з високими смаковими якостями, яким не страшні сонячні опіки навіть за тривалої засмаги на полях півдня України.


За словами науковців, у сучасному світі спектр сонячного світла до половини складається з жорсткого ультрафіолетового опромінення.


Якщо ще на початку 2000-х, скажімо, воно становило не більше п’яти одиниць за шкалою вимірювання, то зараз уже налічує від семи до десяти одиниць із тенденцією до подальшого зростання.
В умовах глобального потепління люди змушені змінювати життя флори, адже дуже висока кількість ультрафіолету руйнує хлорофіл у рослинах, пригнічуючи їх розвиток.

 

Як підсумок, баштанні культури швидко псуються просто на полях, не встигаючи потрапити до споживачів.

 

Зазначимо, що вчені Південної державної сільськогосподарської дослідної станції при інституті зрошуваного землеробства НААН України понад 50 років ведуть успішні розробки в галузі сільського господарства.


Селекціонери з Голої Пристані вже не вперше дивують українців вдалими експериментами та встигли накопичити величезний досвід iз розробки унікальних сортів високопродуктивних гібридів баштанних культур. Кожних п’ять років вони створюють від п’яти до десяти перспективних сортів баштанних культур, що максимально відповідають запитам фермерів нашої країни.


Раніше навчилися вирощувати в посушливих степах причорноморських регіонів гігантські гарбузи, дині та надзвичайно солодкі кавуни з м’якоттю жовтого кольору.


Також вдало вдосконалили картоплю, рис, пшеницю, цукровий буряк та інші сорти популярних в Україні рослин.

А ТИМ ЧАСОМ...

Ізраїльська компанія Decco Safepack Products Ltd розробила спеціальний сонцезахисний крем для кавунів та динь.


Його склад цілком безпечний для здоров’я людини та вже пройшов сертифікацію для використання в органічному сільському господарстві.


Як відомо, тепловий стрес може негативно вплинути на 40% виробництва баштанних культур. Рідкий крем покращує якість баштанних, збільшуючи рентабельність виробництва кавунів, динь та гарбузів.


Випробування новинки проводили також на ранніх цитрусових, винограді, грушах, яблуках, авокадо, гранатах, сливах i помідорах. У всіх випадках препарат продемонстрував високу ефективність.