Несподівана перемога після поразки: Пашинян повернеться у крісло прем’єра Вірменії

23.06.2021

Партія «Громадянська угода» тимчасово виконуючого обов’язки прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна перемогла на парламентських виборах у неділю, 20 червня.

 

Про це повідомляється на сайті ЦВК країни. Згідно з наведеними ЦВК підсумками підрахунку голосів з усіх 2008 дільниць, партію Пашиняна підтримали 53,92% виборців, блок експрезидента Вірменії Роберта Кочаряна «Вірменія» — 21,04%.

 

При цьому блок «Честь маю» колишнього вірменського президента Сержа Саргсяна набрав 5,23%, однак цього недостатньо для проходження в парламент.


Голосування проводилося тільки на території Вірменії. Порогу явки встановлено не було. Прохідний бар’єр для партійних блоків становив 7%, а для партій 5%.

 

Утім, за законодавством, у парламенті повинні бути представлені як мінімум три політичні сили, але виборчі бар’єри подолали лише дві.

 

Тож партія або блок з третьої позиції автоматично проходить у парламент, навіть якщо не набирає необхідної кількості голосів. Таким чином, «Честь маю» буде в парламенті «третім».


Передвиборча кампанія мобілізувала електорат і спричинила несподівано високу явку всупереч очікуванням експертів, які говорили про апатію і байдужість населення. Явка на виборах становила 49,4%.


Це несподівана перемога Пашиняна. Його партія набирає майже 54% голосів і отримує більшість у парламенті, яка дозволить їй сформувати уряд.

 

Експерти не очікували такого результату — рейтинг Пашиняна впав після поразки у війні з Азербайджаном минулого року, і соцопитування пророкували його партії набагато скромніший результат.

 

Але багато хто тут каже, що голос за Пашиняна для них був протестом проти опозиції на чолі з двома колишніми президентами, які правили Вірменією 20 років. Після цих виборів стало остаточно зрозуміло, що люди не хочуть повернення колишнього режиму.


Однак у Єревані, вірменській столиці, партія Пашиняна набрала менше 50% голосів — ознака розчарування еліт у владі, зазначає Бі-Бі-Сі.

 

Дипломати, держслужбовці, військові і силовики критикують зовнішньополітичні провали прем’єра, а інтелігенцію дратує його популістський стиль політики з використанням гучних гасел і вуличних акцій.


У понеділок увечері Нікол Пашинян організував у Єревані, на площі Перемоги, «мітинг переможців», тобто зібрав своїх прихильників.

 

Політична криза в Вірменії, яка розпочалася 9 листопада 2020 року, завершена, iз завтрашнього дня можна приступити до нормальної роботи, заявив підбадьорений перемогою Нікол Пашинян.

 

І додав: «Треба розуміти, що умови і клімат в країні серйозно змінилися, тому що народ дав нам мандат на установку в країні диктатури закону».


Щоправда, блок «Вірменія» оприлюднив заяву, в якій наголошує, що не визнає попередні підсумки позачергових парламентських виборів у республіці. 

 

Можна очікувати спроби оскаржити результати виборів у Конституційному суді. Однак це буде складним завданням, враховуючи той факт, що міжнародні спостерігачі заявили про відсутність серйозних порушень і дали високу оцінку недільному голосуванню.