Народжені перемагати: титул найсильнішої команди України вибороли баскетболісти «Прометея»

16.06.2021
Народжені перемагати: титул найсильнішої команди України вибороли баскетболісти «Прометея»

За два сезони «Прометей» із Кам’янського пройшов шлях від дебютанта до чемпіона баскетбольної суперліги. (Фото з сайту fbu.ua.)

Лише кілька років минуло відтоді, як у Кам’янському оголосили про запуск масштабного проєкту під назвою спортивний клуб «Прометей».

 

Однак і такого короткого проміжку часу вистачило, щоб його керівники вже на регулярній основі приймали чемпіонські вітання.

 

Так, у квітні 2021 року волейболістки «Прометею» відсвяткували своє друге поспіль чемпіонство, знову залишивши позаду титулований «Хімік» iз Южного. Тоді ж, у ролі дебютанта, жіночу суперлігу виграли баскетболістки цього ж клубу.

 

А на початку літа ще один золотий комплект нагород привезли до Кам’янського баскетболісти, котрі напрочуд легко виграли фінал чоловічої суперліги в «Запоріжжя».


Попри те, що в регулярному сезоні запорізька команда двічі брала гору над «Прометеєм», у «золотій» серії шансів у неї не було. Після двох домашніх перемог, де перевага господарів кожного разу сягала понад 20 очок, успіхом для команди з Дніпропетровщини завершився й виїзд до Запоріжжя.


Чемпіонську ж крапку в серії «Прометею» допоміг поставити американський легіонер Рашид Вон. Набравши 30 очок у третьому матчі фіналу, він забезпечив своїй команді дострокове здобуття першого в історії клубу чемпіонства.

 

По ходу третього «фіналу» команда з Кам’янського програвала опоненту 19 очок, однак наполегливість цього атакувального захисника звела нанівець усі старання запорізьких баскетболістів. Тож цілком заслужено, що саме Вону дісталося від організаторів звання найціннiшого гравця «плей-оф».


Утім найбільше компліментів i вдячних слів за чемпіонський сезон отримав чесько-ізраїльський наставник Ронен Гінзбург, з яким «Прометей» проводив кінцівку «регулярки» та дві перші стадії «плей-оф».

 

Умови тимчасового контракту наставника з «Прометеєм» не передбачали його участі в «золотій» серії, проте, прощаючись з Україною, Гінзбург наголосив: «У Кам’янську залишається хороша команда тренерів i гравців».


Здобувши «суху» перемогу над «Запоріжжям», «Прометей» яскравою справою підтвердив слова Гінзбурга, котрий тим часом повернувся до виконання обов’язків керманича національної збірної Чехії.


«Містер Нено, це, перш за все, ваша перемога. Ви заново навчили нас грати та вірити. Це ви привели свого помічника Міленко Богічевича та сказали, що він зможе виграти фінал й привести нашу команду до перемоги», — так президент СК «Прометей» Володимир Дубинський оцінив внесок Ронена Гінзбурга в чемпіонський тріумф баскетболістів iз Кам’янського.

 

При цьому захисник новоспеченого чемпіона Денис Лукашов наголосив, що в чемпіонстві є заслуга й іншого наставника, попередника Гінзбурга — Віталія Чернія, котрий, власне, збирав цю команду.


Далі ж, зважаючи на амбіції керівників клубу, від «Прометея» варто очікувати походу вже за міжнародними трофеями, аби спортивна спільнота змогла побачити, як каже пан Дубинський, силу духу та вогонь його команди.

ТАБЛО

Чемпіонат України. Чоловіча суперліга.


Фінал (серія до трьох перемог). «Прометей» — «Запоріжжя» — 85:57, 79:54. 88:83. (рахунок у серії — 3:0).