Кайдани на правду: окупаційний суд Сімферополя заочно засудив Едема Бекірова до 7 років тюрми

11.06.2021

В окупованому Росією Криму так званий Центральний районний суд Сімферополя виніс заочне покарання українському активісту, колишньому політв’язню Едему Бекірову — сім років позбавлення волі у колонії загального режиму.

 

Ексбранець Кремля вважає, що цей заочний вирок покликаний «налякати народ».


Кримсько-татарський активіст так відреагував на це, вкотре показуючи справжню сутність країни-агресора Росії: «Вчора прокурор просив 4 роки, сьогодні вже 7 років — одна ніч принесла ще 3 роки терміну. Якщо людей заочно засуджують до таких довгих термінів, то що можна сказати про тих людей, які зараз там перебувають? Це 105 осіб, які засуджені незаконно.


Тому з цією державою ніхто в світі не хоче спілкуватися або вести будь-які справи. Я думаю, такі терміни дають для залякування народу, щоб показати: «сидіть тихо, будете ворушитися, ми навіть заочно винесемо вам терміни».


За словами Едема Бекірова, він зі своїми захисниками буде подавати апеляцію. Правозахисник також додав, що головне — це те, що він на волі.


У свою чергу уповноважена ВРУ Людмила Денісова заявила: «Бекірова звинуватили за сфабрикованою справою в нібито «зберіганні та перевезенні вибухових речовин». Вважаю судилище стосовно Бекірова, інваліда першої групи, який має хронічні захворювання, зокрема діабет і неврологію хребта, продовженням політичного переслідування країною-окупантом українських громадян».


Людмила Денісова наголосила, що засуджує незаконні дії російської влади, та звернулася до міжнародної спільноти з проханням продовжувати тиск на Росію, задля припинення політичного переслідування громадян України та звільнення всіх, хто перебуває у незаконному ув’язненні на території РФ та тимчасово окупованого Криму, Донецької та Луганської областей.


Нагадаємо, що 7 вересня 2019 року між Україною і Росією відбувся «великий обмін», в рамках якого в Україну повернулися 35 громадян, у тому числі Едем Бекіров, який після прильоту до Києва почав тривале лікування. Едем Бекіров народився у 1961 році.

 

Мешкав у смт Новоолексіївка Генічеського району Херсонської області України. Активіст кримськотатарського національного руху. Одружений та має двох дорослих дітей. Інвалід 1-ї групи.


Силовики затримали його на в’їзді до Криму вранці 12 грудня 2018 року. На півострів він прямував, щоб відвідати літню матір та інших родичів перед плановою операцією на серці. Був вивезений спецслужбами з Криму.


Засуджений до семи років колонії загального режиму і штрафу 150 тис. рублів за ч. 2 ст. 222 («Незаконне придбання, зберігання і носіння боєприпасів і вибухових речовин, вчинені групою осіб за попередньою змовою», до шести років позбавлення волі) і ч. 2 ст. 222.1 КК РФ («Незаконне виготовлення вибухових речовин, а так само незаконні виготовлення, переробка або ремонт вибухових пристроїв, вчинені групою осіб за попередньою змовою», до 8 років позбавлення волі). При обміні був відпущений під зобов’язання про явку в суд.


У травні 2020 року «суд» у Криму відновив слухання у «справі Бекірова» в заочному форматі.

ЗА СВОДОДУ СЛОВА

Цими днями голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко закликав звільнити 84 незаконно заарештованих журналістів у Криму, Білорусі, Азербайджані, Туркменії, Росії.

 

Він закликав звільнити, зокрема, 9 кримськотатарських журналістів, фрілансера «Радіо «Свобода» Владислава Єсипенка, заступника головного редактора журналу «Чорноморська безпека» Олексія Бесарабова (перебуває за ґратами в Криму) та щонайменше 30 незалежних білоруських журналістів.