Новини коронавірусу: COVID-19 таки могли «випустити» з лабораторії в Ухані, а європейці до нього більш стійкі

09.06.2021

Певного оптимізму щодо епідеміологічної ситуації з COVID-19 додає значний спад захворюваності українців цією страшною напастю.

 

За добу 7 червня в Україні, як повідомили в МОЗ, зафіксували 1 602 нових випадків захворювання на COVID-19. Госпіталізували 483 особи, померли 118 хворих, одужала 6 751 особа (серед нових хворих 95 дітей та 94 медпрацівники).


Подібна тенденція спаду захворюваності спо­стерігається і за межами нашої держави: так, за добу 6 червня у світі зафіксували 310 795 нових випадків COVID-19 — менше було тільки 8 березня, коли зафіксували ледь більше 294 тисяч випадків. Наразі Україна на 47-му місці у світі й на 9-му місці в Європі.


Значний інтерес викликав опублікований цими днями звіт США, підготовлений національною лабораторією уряду Штатів щодо походження COVID-19.

 

Так от, там є висновок, що гіпотеза походження коронавірусу з лабораторії в китайському Ухані — правдоподібна і заслуговує подальшого вивчення.

 

Оцінка ґрунтувалася на геномному аналізі вірусу SARS-COV-2, який викликає COVID-19.


Дослідження було підготовлено в травні ще 2020 року Ліверморською національною лабораторією ім. Лоуренса в Каліфорнії і використовувалося Державним департаментом, коли він проводив розслідування походження пандемії в останні місяці правління адміністрації Дональда Трампа.


Як зазначає видання Wall Street Journal, це викликає новий інтерес у Конгресі тепер, коли президент США Джо Байден наказав спецслужбам США повідомити йому протягом кількох тижнів про те, як з’явився вірус.

 

Байден сказав, що американська розвідка зосередилася на двох сценаріях: чи виник коронавірус у результаті контакту людини з інфікованою твариною, чи внаслідок лабораторної аварії.


Не менший інтерес викликає і дослідження вчених iз Ньюкаслського університету у Великій Британії, згідно з яким науковці з’ясували ймовірну причину, чому деякі люди, які заразилися COVID-19, не хворіють та переносять інфекцію безсимптомно.

 

Вчені виявили перші докази генетичного зв’язку, що пояснює «недоторканність» деяких людей: дослідники вважають, що за несприйнятливість до COVID-19  відповідає ген HLA-DRB1*04:01, який зустрічається втричi частіше у людей iз безсимптомним перебігом COVID-19.


Це свiдчить про те, що люди з цим геном мають певний рівень захисту від важкої форми коронавірусу,  вважають науковці. 

 

У дослідженні порівнювали дані 49 пацієнтів iз важким перебігом COVID-19, які не мали супутніх захворювань, та зразки 69 працівників лікарні з безсимптомним COVID-19.

 

Вчені переконані, що ця робота — перший явний доказ генетичної стійкості деяких людей до коронавірусу.


Відомо, що ідентифікований ген HLA-DRB1*04:01 безпосередньо корелює з широтою і довготою. Це означає, що цей ген може бути в багатьох людей на півночі і заході Європи. Тобто населення європейського походження з більшою ймовірністю може переносити COVID-19 безсимптомно, але все ж заражати людей з груп ризику.  


Доктор Карлос Ечеваррія з Інституту трансляційних і клінічних досліджень Університету Ньюкасла, який є співавтором статті, переконує, що через ці знання у майбутньому  людям можуть проводити генетичний тест, який вкаже, кого потрібно вакцинувати насамперед.

 

«Про це важливо знати на рівні населення, тому що коли у нас є багато людей, які заражаються COVID-19, але не мають симптомів, тоді вони ризикують поширити вірус при безсимптомному перебігу», — розповідає науковець.


Нагадаємо, що за весь час пандемії в Україні коронавірус виявили у 2 216 654 осіб, iз них одужали 2 101 722 особи, а померли — 51 333 особи.