Два отруйні плющі злилися в обіймах: у Білорусі післявиборчі зачистки, в Росії — передвиборчі

04.06.2021
Два отруйні плющі злилися в обіймах: у Білорусі післявиборчі зачистки, в Росії — передвиборчі

Російський опозиціонер Андрій Пивоваров.

Росія і Білорусь перетворюються на сестер зі зловісної казки, оскільки спільні інтереси їхніх правителів-диктаторів збігаються.

 

І методи дій — також. Хоча у «мінського Саші» патологічний синдром втрати влади — поствиборчий, а в його московського «братана Вови» — передвиборчий.

Білорусь: Лукашенко втрачає нейтральність

У Білорусі 1 червня знову затримано журналістів. У Мінську арештовано Дмитра Руто, а в Гродно — Ірину Новік.

 

Незалежний союз білоруських журналістів повідомляє, що на сьогоднішній день під арештом перебуває 33 журналісти незалежних ЗМІ. Затриманий міліцією журналіст порталу Tribuna.com Дмитро Руто мав у наплічнику біло-червоно-білий прапор. Це кольори історичного білоруського прапора.

 

Журналіста звинувачено в тому, що він брав участь у  пікеті. За це йому загрожує 30 днів ареш­ту. Редакторка порталу Hrodna.life Ірина Новік була викликана до відділку міліції, де її арештували.

 

У понеділок на 30 днів арешту засуджено журналістку газети «Народная воля» Глафіру Жук. Її затримали в травні, коли Жук висвітлювала процес білоруських студентів.


Тим часом у сепаратистській «ЛНР» привітали запрошення від білоруської генпрокуратури приєднатися до допиту блогера Романа Протасевича, розцінивши це як крок до «справедливого розслідування його злочинів на Донбасі».

 

З огляду на це експерти не виключають повну втрату нейтральності Олександра Лукашенка в питанні визнання самопроголошених «ЛНР» і «ДНР». Самопроголошений президент Білорусі оголосив про своє рішення надати луганським «слідчим» доступ до Протасевича в ході наради з питань білорусько-російського співробітництва.

 

Нагадаємо, проти Романа Протасевича в самопроголошеній «ЛНР» порушено кримінальну справу. Блогера підозрюють в участі в бойових діях на Донбасі в складі українського батальйону «Азов» (визнаний в Росії терористичною організацією). Запит на слідчий експеримент iз Протасевичем луганські «прокурори» направили Мінську 1 червня.


В Україні вже виступили проти будь-яких контактів Мінська з сепаратистами Донбасу, а також жорстко відреагували на заяву Лукашенка — пропозицію літати до Криму через Росію.

 

Так, перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова наголосила: якщо бодай один літак республіки виявиться на півострові, то проти Мінська будуть введені санкції.

Росія: демонстрація сили

Російська влада посилює тиск на опонентів перед парламентськими виборами, що відбудуться у вересні.

 

Так вважає один iз провідних критиків Кремля Михайло Ходорковський. Колишній глава компанії ЮКОС провів 10 років у в’язниці за звинуваченням в ухиленні від сплати податків.

 

Багато хто вважає, що він зазнав переслідувань iз політичних мотивів, оскільки фінансував опозиційні партії. За словами Ходорковського, останні дії проти активістів опозиції (а саме — затримання й арешти), показали, що влада стурбована падінням популярності їхньої партії «Єдина Росія».

 

Чотири роки тому середньорічний рейтинг путінської «Єдиної Росії» становив понад 50%, зараз цей показник трохи перевищує 30%.


У вівторок, 1 червня, з обшуками прийшли до опозиційного політика і колишнього депутата Держ­думи Дмитра Гудкова.

 

Він був затриманий у справі про несплату боргу за договором оренди нежитлового приміщення в 2015—2017 роках, про яку навіть і не підозрював, оскільки договір укладала фірма його родичів. Батько Дмитра Гудкова, колишній депутат Геннадій Гудков, повідомив журналістам, що йдеться про підвал на вулиці Солженіцина.

 

За словами Гудкова-старшого, фірма-орендар давно збанкрутувала, приміщення повернули владі Москви, а про «заборгованість» син дізнався тільки вранці 1 червня.


Обшуки також пройшли у батьків Гудкова і його соратників — загалом за десятьма адресами, зокрема в начальника штабу Дмитра Гудкова Віталія Венедиктова, а також у колишнього помічника політика Олександра Соловйова.

 

Як підозрювану в тій самій справі затримали тітку політика Ірину Єрмілову. За статтею 165 КК про заподіяння майнової шкоди в особливо великому розмірі опозиціонеру загрожує до п’яти років позбавлення волі. Дмитро Гудков має намір брати участь у виборах до Держдуми, депутатом якої він був в 2011—2016 роках.


Напередодні, 31 травня, поліція затримала опозиціонера Андрія Пивоварова, колишнього виконавчого директора «Відкритої Росії», яка минулого тижня оголосила про припинення діяльності. Проти Пивоварова порушили кримінальну справу за статтею про здійснення діяльності «небажаної організації».

 

У середу суд Краснодара, куди Пивоварова перевезли літаком iз Санкт-Петербурга, заарештував його на два місяці — до 31 липня.

 

Політик пов’язав своє переслідування з майбутніми виборами в Держ­думу, в яких він мав намір брати участь. Справа була заведена через два дні після того, як «Відкрита Росія» оголосила про самоліквідацію.


Європейський Союз закликав владу Росії «негайно і беззастережно звільнити» Андрія Пивоварова, а також скасувати «так званий закон про «небажані організації», за яким проти активіста порушено кримінальну справу. Але ці заклики Москві «до лампочки».


Обставини арешту Андрія Пивоварова досить цікаві та вказують на синхронність дій білоруського і російського диктаторів. У понеділок увечері в аеропорту Санкт-Петербурга «Пулково» під час вирулювання на зліт пілот літака Польських авіаліній LOT отримав наказ від контролера авіаційного руху аеропорту повернутися на місце паркування.

 

Після чого на борт літака ввійшли представники прикордонної служби РФ та вивели Пивоварова. Польський літак вилетів iз петербурзького летовища з півторагодинною затримкою, а опозиціонера було арештовано.


Польща вимагатиме від Російської Федерації пояснення у цій справі, заявив віцеміністр закордонних справ Польщі Пйотр Вавжик. «Поки що ми аналізуємо цю справу, зокрема з формально-правової точки зору, а також — у контексті порушення міжнародного права.

 

Але наразі передчасно робити якісь висновки. Безперечно, ми будемо вимагати пояснень від російської сторони, оскільки це була нестандартна процедура. Але, як показують останні тижні, нестандартні дії є притаманною рисою діяльності наших східних сусідів».

 

«Без сумніву, це були дії, які показують, що Росія не належить до ґрона демократичних держав. Демократичні держави не застосовують таких кроків. У демократичних державах не переслідують опозиціонерів і не затримують їх на борту літаків. У демократичних державах опозиція може діяти легально», — додав віцеміністр Вавжик.

 

А Павел Муха, радник президента Польщі, заявив, що арешт російського опозиціонера — це «демонстрація сили».