Тепер не згорять і не потонуть: кримінальні справи в Україні «переїдуть» до комп'ютерів

04.06.2021
Тепер не згорять і не потонуть: кримінальні справи в Україні «переїдуть» до комп'ютерів

Усе життя — в телефоні. (Фото з сайту taslife.com.ua.)

Закон передбачає створення інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування, яка дозволить створювати, збирати, зберігати, шукати, обробляти та передавати матеріали та інформацію щодо кримінальних справ.

 

Цією системою зможуть користуватися слідчі, дізнавачі, прокурори, слідчі судді, суд, захисники та інші учасники кримінального провадження для реалізації своїх повноважень, прав та інтересів.


Поданий президентом Зеленським закон робить кримінальний процес значно ефективнішим (і для обвинувачення, і для захисту) та знищує ціле поле для зловживань (наприклад, матеріали справи «випадково» не згорять і не потонуть).


Документи, підписані та/або погоджені у цій системі з використанням кваліфікованого електронного підпису, а також їх примірники в електронній та паперовій формі вважаються оригіналами документів. Щоб ознайомитись із матеріалами у системі, до них або до їх електронних копій просто надаватимуть доступ.

 

У тестовому режимі систему вже використовують Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Вищий антикорупційний суд, але для її повноцінного запуску і «масштабування на інші органи» потрібно було прийняти закон.


Закон передбачає мінімізацію, а згодом і повну відмову від паперового провадження на стадіях досудового розслідування і розгляду справи в суді. У травні 2021 року Володимир Зеленський озвучив дату, коли держоргани України увійдуть у режим paperless — 24 серпня.

 

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров обіцяв у 2019-му, що «протягом трьох-п’яти років 100% наданих громадянам і бізнесу державою послуг перейдуть в онлайн-формат».


Закон ухвалено, але буде потрібно ввести його в дію і в який термін це буде зроблено — питання. Пам’ятаємо, для шахраїв знайдеться всюди шпаринка, але цей крок — у правильному напрямку.