«Челсі» обіграв у фіналі «Ман. Сіті» Олександра Зінченка і вперше з 2012 року виграв Лігу чемпіонів

01.06.2021
«Челсі» обіграв у фіналі «Ман. Сіті» Олександра Зінченка і вперше з 2012 року виграв Лігу чемпіонів

«Челсі» вдруге у своїй історії виграв Лігу чемпіонів. (Фото з сайту novyny.online.ua.)

Шалений єврокубковий сезон, який в умовах пандемії розпочався пізніше, ніж зазвичай, добіг свого логічного завершення.

 

Після того як «Вільярреал» став новим переможцем Ліги Європи, визначився і тріумфатор престижнiшого турніру — Ліги чемпіонів.

 

Через дев’ять років після останньої звитяги в ЛЧ володарем заповітного кубка знову став лондонський «Челсі».

 

У фіналі найпрестижнішого єврокубка «аристократам» протистояв іменитий, але голодний до перемог «Манчестер Сіті».


Саме «городяни» вважались фаворитами поєдинку. Після значних інвестицій, гучних трансферів та запрошень топтренерів «сині» доволі швидко стали грізною силою на Туманному Альбіоні, вигравши п’ять чемпіонств за десять років.

 

Проте ніяк не могли закріпити цей успіх вдалими результатами в ЛЧ. І от, на чолі з одним із найкращих тренерів світу Пепом Гвардіолою, команді з Манчестера таки вдалося зробити крок до дебютного фіналу, однак перемогти в ньому не вийшло.


У Гвардіоли, до речі, окрім командної, була й особиста мотивація: Пеп, попри статус одного з найкращих, уже десять років не вигравав «вухатого» трофея (останній його тріумф датується ще 2011-м роком із «Барсою» Мессі, Хаві, Іньєсти і Ко).


На відміну від «городян», котрі без проблем узяли титул в АПЛ, команду з Лондона у першій половині сезону добряче штормило. Відтак наслідком невдалих результатів стала відставка Френка Лемпарда, котрого замінив Томас Тухель. Під керівництвом німця «аристократи» почали грати менш видовищно, але стабільніше та прагматичніше, часто залишаючи ворота «сухими».


В уже звичному для лондонців стилі пройшов і фінал ЛЧ. У першому таймі підопічні Тухеля шокували чинних чемпіонів Англії швидкими контратаками з купою моментів (лише Тімо Вернер міг оформлювати» хет-трик»), проте відзначились одного разу: Кай Хаверц скористався вільною зоною, втікши від нашого Олександра Зінченка, та переграв голкіпера.

 

Попри безпосередню участь у пропущеному м’ячі, який у підсумку став вирішальним, вішати всіх собак на українця точно не варто: він відбігав увесь матч, досить активно йшов вперед та, за даними авторитетного порталу WhoScored, став найкращим гравцем своєї команди.


Головним же героєм фіналу та, мабуть, усієї стадії «плей-оф» став опорник «Челсі» Н’голо Канте, котрий у другому таймі допоміг «аристократам» відбити усі атаки підопічних Гвардіоли.

 

30-річного француза, до речі, визнавали також кращим і в обох півфінальних матчах лондонців проти «Реала», і в першому поєдинку чвертьфіналу з «Порту». Тобто Канте, принаймні до Євро-2020, може вважатись чи не головним претендентом на «Золотий м’яч».


Щоправда, сам француз про найвищу особисту нагороду поки не думає.


«Чи думаю я про «Золотий м’яч»? Ні. Ми насолоджуємось перемогою в Лізі чемпіонів, скоро стартує Євро. Кращий гравець матчу? Все це другорядне. Головне, що команда перемогла у фіналі», — скромно оцінив свої здобутки футболіст.


Не приховував радості після перемоги і Томас Тухель («Челсі», до речі, двічі вигравало ЛЧ, змінюючи тренерів по ходу сезону).

 

«Це величезний досвід і величезний успіх. Це фантастичне досягнення. «Манчестер Сіті» був сильним суперником. Ми знали, що нам потрібна гра на найвищому рівні, щоб мати шанс виграти цей матч, і ми це зробили», — подякував своїм підопічним німецький фахівець.

 

Керівництво ж клубу, у свою чергу, сповна віддячить тренеру: за чутками ЗМІ, з Тухелем готові продовжити контракт на покращених умовах.


Натомість Пеп Гвардіола після чергового втраченого шансу виграти ЛЧ не приховував розпачу, хоча й визнав, що «Челсі» переміг заслужено.


«Ми з усіх сил намагалися зламати захисні редути суперника у другому таймі. Ми заслужили забити бодай один гол після перерви, але, на жаль, не змогли цього зробити. Попри поразку, це був винятковий сезон для нас. Уперше дійшовши до фіналу ЛЧ, ми грали добре. У цієї команди велике майбутнє, я вірю, що ми будемо кращими наступні кілька років», — сказав Пеп, натякнувши, що залишається працювати у Манчестері.


Таким чином, Суперкубок УЄФА-2021 розіграють «Челсі» та «Вільярреал»: матч має пройти 11 серпня у Стамбулі.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Фінал. «Манчестер Сіті» — «Челсі» — 0:1 (Хаверц, 42; Зінченко («МС») — 90 хв.).