Ефективна робота. Тренувати команду «Шахтаря» тепер буде молодий італієць Де Дзербі

28.05.2021
Ефективна робота. Тренувати команду «Шахтаря» тепер буде молодий італієць Де Дзербі

Перегравши в 1/8 фіналу Ліги Європи київське «Динамо», «Вільяреал», зрештою, вперше в своїй історії виграв єврокубковий трофей. (Фото з сайту theguardian.com.)

Рік тому донецький «Шахтар» дійшов до півфіналу Ліги Європи, і той результат неабияк надихнув «гірників».

 

У сезоні 2020/2021 років вони розраховували боротися за перемогу в другому за рейтингом єврокубковому турнірі, однак назагал колектив Луїша Каштру спіткала тотальна невдача.


Завершивши сезон без трофеїв, португалець Каштру був змушений попрощатися з «помаранчево-чорними». На його ж місце прийшов 42-річний італійський наставник Роберто Де Дзербі, з яким донецький клуб пов’язує своє успішне майбутнє.


Очолюваний Де Дзербі скромний «Сассуоло» минулий чемпіонат Серії А завершив на восьмому місці, лише за додатковими показниками програвши «Ромі» боротьбу за останню з наявних путівок до єврокубків.

 

Тепер власник «Шахтаря» Рінат Ахметов сподівається, що молодий і амбітний італієць, який сповідує яскравий та атакувальний футбол, зможе прищепити такий ігровий малюнок і «гірникам».

 

«У нашому клубі всі дуже хотіли, аби Роберто прийняв наше запрошення. Він сильний тренер, який пропонує той стиль гри, що подобається нам і нашим уболівальникам. Ми задоволені, що він обрав «Шахтар», — бо це саме той проєкт, яким можна буде пишатися», — заявив Ахметов.


Відтоді, як Мірча Луческу залишив «Шахтар», «гірникам» усе важче давалася гра у відкритий футбол. Незважаючи на відсутність мовного бар’єру з донецькими бразильцями, ні Пауло Фонсека, ні його співвітчизник Каштру не змогли продовжити лінію розвитку, котрої впродовж десяти років у донецькому клубі тримався нинішній очільник «біло-синіх».

 

На думку Ахметова, Де Дзербі має повернути «Шахтарю» «яскравий, гарний та змістовний футбол, який подобатиметься та тішитиме вболівальників».


А ще, на думку генерального директора донецького клубу Сергія Палкіна, перехід Де Дзербі до «Шахтаря» приверне до нього більше уваги. «Як мінімум італійська і частина європейської преси, я гадаю, щотижня говоритимуть про наш клуб, про те, що ми робимо, як ми граємо та що в нас відбувається. Сканувати й оцінювати нас буде вся Європа», — наголошує гендир «гірників».


* * *


Нині ж у Старому світі активно обговорюють драматичний фінал Ліги Європи, в якому англійський «Манчестер юнайтед» та іспанський «Вільяреал» лише після затяжної серії післяматчевих 11-метрових ударів змогли визначити переможця.


Загалом 22 удари з позначки знадобилося фіналістам, аби встановити підсумок дуелі. Після того, як свої спроби виконали польові гравці, дійшла черга до воротарів.


І тут успішнiшим виявився страж воріт «Вільярреалу». Реалізувавши свій підхід, Херонімо Рульї взяв удар Давіда Де Хея й таким чином приніс команді з Вільярреалу перший в її історії єврокубковий трофей.

 

Водночас наставнику «жовтої субмарини» Унаї Емері загалом учетверте підкорилася кубкова вершина Ліги Європи. Раніше він тричі брав її з іспанською «Севільєю».

 

І дарма, що «МЮ» мав значно більше шансів на тріумф. Завдяки злагодженій роботі в обороні, дисциплінованості та високому бойовому духу саме підопічні Емері вийшли переможцями фіналу в Гданську.

 

«Мабуть, десь недопрацювали», — визнав норвезький очільник «манкуніанців» Оле Гуннар Сульшер.

ТАБЛО

Ліга Європи. Фінал. «Вільяреал» (Іспанія) — «Манчестер Юнайтед» (Англія) — 1:1 пен. — 11:10; Морено, 29 — Кавані, 55).