Європа ізолює Мінськ: як світ об’єднується перед загрозою режиму «Бен Лукана» Лукашенка

26.05.2021
Європа ізолює Мінськ: як світ об’єднується перед загрозою режиму «Бен Лукана» Лукашенка

Роман Протасевич у СІЗО.

Генеральний директор ірландської авіакомпанії Ryanair Майкл О’Лірі заявив, що вимушена посадка літака рейсу Афіни—Вільнюс в Мінську була актом «підтриманого державою піратства» і «підтриманого державою викрадення».

 

Він додав, що в авіакомпанії вважають, що на борту перебували співробітники КДБ Білорусі.

 

«Судячи з усього, метою влади Білорусі було висадити журналіста і його супутницю — громадянку Росії Софію Сапегу, студентку Європейського державного університету у Вільнюсі. Ми вважаємо, що в аеропорту Мінська вийшли також кілька агентів КДБ Білорусі», — повідомив гендиректор Ryanair в інтерв’ю ірландській радіостанції Newstalk.

 

«Я не можу сказати багато про це, тому що ситуацією займається керівництво ЄС і НАТО», — заявив Майкл О’Лірі. Подібний інцидент уперше трапився з європейською авіакомпанією, додав керівник Ryanair.


Міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковні в свою чергу заявив, що рейс Ryanair у Мінську покинули в цілому «п’ять або шість осіб». У Дубліні вважають, що, крім Романа та Софії, йдеться про співробітників білоруських спецслужб, які перебували на борту.

Саміт глав ЄС уповноважений заявити...

Саміт Євросоюзу ухвалив рішення, яке забороняє білоруським авіакомпаніям, зокрема, державній «Белавіа», літати в аеропорти ЄС і здійснювати польоти над його територією.

 

Євросоюз також заборонить авіаперельоти своїх перевізників над територією Білорусі. Про це повідомляється в офіційній заяві саміту. Рішення поки не набрало чинностi, оскільки воно має бути погоджено і затверджено в Раді ЄС на рівні міністрів.


Також ЄС закликав Міжнародну організацію цивільної авіації провести розслідування інциденту з літаком Ryanair, примусово посадженим у Мінську.

 

На думку членів Євросоюзу, необхідно також прискорити введення санкцій проти фізичних осіб і компаній Білорусі. Раніше глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен заявила, що в порядку денному другого дня саміту Євросоюзу будуть санкції проти фізосіб, відповідальних за посадку літака в Мінську.


Інцидент iз посадкою в Мінську борту Ryanair і подальшим затриманням опозиціонера Романа Протасевича призвів до ескалації дипломатичних відносин Латвії та Білорусі — країни взаємно висилають команди диппредставництв практично в повному складі, залишивши лише по одному адміністративному співробітнику. Рішення матимуть силу «до нормалізації відносин між країнами».


Генеральна прокуратура Литви почала досудове розслідування «за фактом викрадення літака і поводження з людьми, забороненого міжнародним правом». Про це агентству BNS повідомила глава відділу комунікацій генпрокуратури Олена Мартінонене. Ще до саміту ЄС уряд Литви оперативно ухвалив рішення з 25 травня заборонити всі авіарейси в країну і з країни, що проходять через територію Білорусі.


Вашингтон засудив подію, вказавши, що «посадка базувалася на брехливій підставі». «Цей шокуючий акт, вчинений режимом Лукашенка, поставив під загрозу життя понад 120 пасажирів, у тому числі громадян США. Ми тісно координуємо нашу реакцію з нашими партнерами, включаючи ЄС, а також офіційних осіб Литви та Греції», — заявив глава Держдепартаменту США Ентоні Блінкен.


Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб вказав, що Роман Протасевич був затриманий за надуманими звинуваченнями.

 

«Те, що сталося становить загрозу для польотів у цілому», — сказав дипломат. Рааб додав, що британським авіакомпаніям наказали припинити польоти через повітряний простір Білорусі, також у Велико­британії призупинено дозвіл на роботу білоруської авіакомпанії «Белавіа».

 

Крім того, Лондон увів санкції проти 99 фізичних та юридичних осіб з Білорусі.


Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) призначила термінове засідання 36 своїх представників на 27 травня.


А МЗС Литви навіть рекомендував своїм громадянам покинути Білорусь і не їздити в республіку з міркувань безпеки.

 

Прем’єр-міністр Естонії Каї Каллас заявила: примус до посадки в Мінську пасажирського літака і затримання Протасевича — це не просто загроза міжнароднiй цивільнiй авіації, а викрадення людини з ініціативи держави.


На цьому тлі лише Москва зробила «морду кірпічом»: глава МЗС Росії Сергій Лавров закликав оцінювати інцидент «не зопалу чи похапцем, а на основі всієї наявної інформації».


Економічні наслідки для Білорусі вже не забарилися: інвестиційний пакет ЄС для країни на суму 3 мільярди євро, який був готовий до запуску, заморозили, заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен перед самітом Європейської ради в Брюсселі.

 

Це триватиме, «поки Білорусь не стане демократичною», додала фон дер Ляйен. Виникає питання: а до посадки літака Білорусь була демократичною?

 

Отак, на словах, висловлюють «занепокоєння», а нишком переказують диктатору мільярди євро. Цей пакет на 3 млрд євро був узгоджений ЄС у листопаді минулого року, коли десятки тисяч білорусів протестували на вулицях міст проти фальшування Лукашенком результатів виборів та узурпації влади.

Протасевичу в СІЗО «навіть краще, ніж удома»

Тим часом затриманий у Мінську засновник Telegram-канала NEXTA Роман Протасевич, який перебуває в СІЗО Мінська, почувається добре і дає свідчення проти себе в організації масових заворушень, заявив сам фігурант, повідомляють провладні білоруські ЗМІ.

 

«Я продовжую співпрацювати зі слідством і даю свідчення за фактом організації масових заворушень у Мінську», — сказав опозиціонер в оприлюдненому відео. І додав, що не має жодних проблем зі здоров’ям, а ставлення співробітників до нього «максимально коректне і по закону».


Міжнародна організація «Репортери без кордонів» після публікації відео з затриманим побоюється, що з ним поводяться жорстоко.

 

«Поширення цього відео є грубим порушенням права на гідність і недоторканність особи. Неважко здогадатися, що Роман Протасевич зробив цю заяву з примусу. Ми побоюємося, що він став жертвою тортур», — йдеться в повідомленні.


Водночас батько затриманого журналіста Дмитро Протасевич зазначив, що поведінка його сина на відео не притаманна йому, інтонація змінена, він припустив, що в хлопця зламаний ніс, а його обличчя загримоване, щоб не видно було слідів побиття...

А ТИМ ЧАСОМ...

Називай Лукашенка «самопроголошеним»


Із 26 травня Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю. Відповідне рішення було ухвалене Кабміном на позачерговому засіданні у вівторок.

 

Після закриття авіасполучення між Україною та Росією Мінськ був головним пересадковим хабом, який п’ята російська колона в Україні використовувала для польотів у РФ.

 

Надалі цим «літунам» потрібно буде вигадувати новий маршрут з пересадкою для авіаперельотів до Росії. Наприклад, менш зручний, через Стамбул, Єреван чи Баку.


Тим часом міжфракційне об’єднання Верховної Ради «За демократичну Білорусь» у зв’язку з затриманням білоруського опозиціонера зробило заяву, в якій закликало офіційно визнати білоруський режим таким, що становить загрозу міжнародній безпеці; припинити будь-які дипломатичні контакти з білоруським режимом, окрім як у питаннях біженців та політв’язнів; негайно припинити імпорт електроенергії з Білорусі; на офіційному рівні назвати Олександра Лукашенка «самопроголошеним президентом Білорусі» і використовувати це визначення в офіційній документації та підготувати новий пакет санкцій РНБО щодо нього та діячів його режиму.