Знай історію незалежності: у конкурсі мініфільмів «Врятувати від забуття» перемогла робота про прабабусину хату

26.05.2021
Знай історію незалежності: у конкурсі мініфільмів «Врятувати від забуття» перемогла робота про прабабусину хату

Фіналісти конкурсу істориків «Врятувати від забуття» у Києві. (Фото Валентини САМЧЕНКО.)

Днями визначили переможців уже чотирнадцятого Всеукраїнського конкурсу молодих істориків «Врятувати від забуття».

 

Спочатку вибирали з 400 робіт шість найзмістовніших і найкращих. Фіналістів представили на завершальному етапі в Києві в ошатній залі Національної спілки письменників України.


Переможцем став короткий фільм «Бабусина хата» громадської організації «Кобза».

 

Однойменний проєкт збереження родинної будівлі за 20 км від Тернополя та перетворення її на сільський центр етнокультури започаткувала шість років тому Марія Маладика — інженер-енергетик за освітою, коли була в декретній відпустці.


«Проєкт «Бабусина хата» — це велика мрія звичайної українки, мами двох чудових синочків, яка обожнює рідну культуру і традиції, — так презентує його ініціаторка.

 

— Він покликаний урятувати від руйнування старовинну глиняну оселю, показати її автентичну красу і відкрити всьому світу глибину та різнобарв’я старовинного побуту». Власне, про це й фільм-переможець, початковою назвою якого було «Молодість завжди старша».


«Я буду ще багато про це писати, розповідати, і ми обов’язково презентуємо свою роботу офлайн у Тернополі», — пообіцяла Марія Маладика. Як головний приз переможцю  вручили заохочувальні 3 тисячі гривень.


Друге місце виборола відео­робота «Я дякую, солдате, за життя» Сумського фахового медичного коледжу. Це перший такий досвід, уточнила одна з авторок Олена Боровик. 23 випускники навчального закладу служили в АТО/ООС, один з яких загинув.

 

Захисників постійно пам’ятають i контактують iз ними. Є задум написати про них окрему книжку.


Люботинський міський будинок культури з Харківщини представив щемливий міні-фільм «Голодомор — біль душі та пам’ять серця» з мелодіями композиторів Мирослава Скорика та Володимира Губи. Ця робота виборола третє місце.


Тульчинське училище культури (Вінницька область) представило відеозаохочення відвідувати історичні місця «Брацлав Ренесанс».

 

А з Хмельниччини Владислава Демчишина представила на конкурс роботу «100 років бою під Чорним островом» про боротьбу вояків УНР iз більшовиками, полковника Євгена Мишковського, якого за той бій головнокомандувач українського війська Симон Петлюра удостоїв звання генерала-хорунжого армії УНР.


Метою Всеукраїнського конкурсу мультимедійних проєктів «Врятувати від забуття» (анімаційних робіт молодих істориків) є зацікавлення молоді українською історією, збереження та відновлення національної пам’яті та подолання історичних міфів.

 

Організатор конкурсу — Міжнародний благодійний фонд національної пам’яті України, який очолює Ігор Юхновський. Проводять його у співпраці з центральними та місцевими органами влади. Також в організації заходу беруть участь Інститут Історії України НАН України та Спілка письменників України.


«Земле рідна! Тобі одній // Я волів би служить до скону. // До твоїх до прийдешніх днів // Дотягнутися б хоча рукою», — ці слова з поезії Василя Стуса цитували у фільмі про поета-дисидента «Врятувати від забуття» Юля Яськова (народжена в Криму, 7 років тому звідти виїхала з батьками) та Оля Плотнікова з коледжу Чернівецького національного університету. імені Ю. Федьковича.

 

І так важливо ще в дитинстві зрозуміти, що варто знати справжню історію України, щоб жити в незалежній європейській країні з давньою історією.