Ейфелева вежа над каньйоном: біля всесвітньо відомої пам’ятки створили оптичну ілюзію

26.05.2021
Ейфелева вежа над каньйоном: біля всесвітньо відомої пам’ятки створили оптичну ілюзію

Спокійно, це лише ілюзія.

Можливість для мешканців i гостей Парижа знову вільно гуляти вулицями вже й так є подарунком.

 

Але влада міста підготувала ще одну незвичну атракцію.


Якщо музеї Франції отримали право відкритися вже 19 травня, а парки розваг відновлять роботу в першій половині червня, то бажаючим піднятися на Ейфелеву вежу доведеться почекати ще пару місяців. Одну з голов­них визначних пам’яток Парижа відкриють лише 16 липня.


Ейфелеву вежу було закрито через санітарні обмеження майже сім місяців тому (наприкінці жовтня минулого року), і для відновлення роботи тепер необхідна ретельна перевірка ліфтів і підйомних механізмів.

 

Упродовж трьох тижнів вони будуть працювати в холостому режимі (без публіки) для тестування систем безпеки.


До того ж необхідно провести повну очистку знаменитої металевої конструкції, яку почали повністю перефарбовувати вдвадцяте за більш ніж столітню історію.

 

Однак у лютому роботи були зупинені через перевищення норм вмісту свинцю в пилу, що утворюється при роботах (токсичний свинець вивільняється при ерозії старих шарів фарби, що покривають конструкцію).


Після перевірки всіх механізмів і великої чистки пам’ятка почне приймати відвідувачів 16 липня, але в обмеженому режимі. Ейфелева вежа працюватиме лише на 50% своєї пропускної здатності: відвідати її зможе лише 10 тисяч  людей у день, а не 25 тис., як раніше. Квитки почнуть продавати онлайн уже з 1 червня.


Поки ж на Ейфелеву вежу можна поглянути абсолютно по-новому з розташованого навпроти площі Трокадеро майданчика.

 

Незвичайний колаж-інсталяцію розмістив там майстер стріт-арту JR (Jean Rene).

 

Художник і фотограф, наклеївши фотошпалери із зображенням скель і самої вежі, створив оптичну ілюзію того, що пам’ятник височить над каньйоном, по дну якого проходить жвавий проспект, вливається в міську перспективу.

 

Інсталяція перетворила звичну панораму на суцільний оптичний обман, повідомляє RFI (Міжнародне французьке радіо).