Серйозний «зальот» бацьки. Всі подробиці повітряного теракту Лукашенка і затримання опозиціонера Протасевича

25.05.2021
Серйозний «зальот» бацьки. Всі подробиці повітряного теракту Лукашенка і затримання опозиціонера Протасевича

Роман Протасевич під час затримання в Мінську (березень 2017 року).

У Мінську затримали опозиційного білоруського журналіста Романа Протасевича, колишнього редактора головного опозиційного телеграм-канала Білорусі NEXTA, а нині редактора телеграм-канала «Білорусь головного мозку».

 

Це сталось після того, як влада Білорусі у неділю, 23 травня, примусово посадила літак, яким він летів з Афін до Вільнюса.

 

Білоруський телеграм-канал «Пул першого» підтвердив, що рішення про посадку літака в Мінську ухвалив особисто правитель Білорусі Олександр Лукашенко.

 

Також за його дорученням для супроводу пасажирського літака в небо було піднято винищувач МіГ-29.

 

Цей випадок став красномовною ілюстрацією до українських реалій: адже торік, коли провалилася операція iз затримання «вагнерівців», деякі «специ» стверджували, що посадити літак міжнародного рейсу в третій країні неможливо. Усе можливо — і «Лука» це довів.

Журналісту загрожує смертна кара

Літак компанії Ryanair, на якому летів 26-річний Протасевич, здійснив аварійну посадку в Національному аеропорту Мінська після того, як білоруські диспетчери повідомили пілотам, що на борту повітряної машини закладено бомбу.

 

На цей час літак уже залишав повітряний простір Білорусі і наближався до кордону з Литвою. «Для переконання» пілотів компанії Ryanair розвернути машину і приземлитися в Мінську їм було повідомлено, що машина буде збита в разі відмови виконати наказ.

 

Для ще більшої переконливості з військового аеропорту в Барановичах на перехоплення літака відправили винищувач. Пілотам пасажирського літака не залишалося нічого іншого, як підкоритися.


Літак посадили та перевірили, але бомбу, як і варто було очікувати, не знайшли. Пасажирів, у тому числі Протасевича, відправили на повторний огляд. Тоді опозиціонера і затримали.

 

Ryanair — найбільший лоукост Європи — не літає до Білорусі, але літає у низку аеро­портів України та Литви через Білорусь. На борту літака, який здійснював рейс з Афін до Вільнюса, було близько 170 пасажирів iз 12 країн.

 

Найбільше — громадян Литви (90 осіб), а також громадяни країн ЄС, Росії і Білорусі. Їх протримали в аеропорту Мінська близько семи годин, а потім дали дозвіл на виліт до Вільнюса. По прибутті літака пізнього вечора неділі до столиці Литви не дорахувалися ще однієї пасажирки — дівчини Романа Протасевича, яка теж перебувала на борту.


NEXTA зазначає, що в Білорусі Протасевичу загрожує смертна кара. Влада Білорусі неодноразово зверталася до Польщі, яка видала журналісту дозвіл на проживання, з вимогою видати журналіста, якого звинувачують в організації масових заворушень, розпалюванні соціальної ворожнечі, а також в екстремізмі та тероризмі. У сукупності ці звинувачення «тягнуть» на смертну кару, яка в Білорусі не скасована.


Опозиційні телеграм-канали у 2020 році стали рупорами та головними координаторами протестів, які вибухнули в Білорусі після президентських ви­борів 9 серпня та тривали понад пів року.

 

Тому в Лукашенка до них особлива ненависть. У Білорусі останнім часом спостерігаються масштабні переслідування незалежних журналістів, що викликало критику «Репортерів без кордонів». Список затриманих у справі інформаційного порталу TUT.by зараз становить 15 осіб.

Не спускати «на гальмах»

Керівники Європейського Союзу вже висловили занепокоєння ситуацією та вимагають у Білорусі відпустити всіх пасажирів літака.

 

Такі заяви вже зробили керівник європейської дипломатії Жозеп Боррель, президент Європейської Ради Шарль Мішель, глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. «Необхідна рішуча й згуртована відповідь європейців», — наполягає міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан.


Надзвичайно різку заяву з приводу інциденту в твіттері оприлюднив президент Литви Гітанас Науседа.

 

«Терміново вимагаю звільнити Романа Протасевича!» — заявив президент Литви, назвавши інцидент «безпрецедентною подією».

 

«За цими огидними діями стоїть режим Лукашенка», — додав він, закликавши «союзників по НАТО і ЄС негайно відреагувати на загрозу, що виходить від білоруського режиму для міжнародної цивільної авіації». Цю ситуацію Гітанас Науседа пообіцяв обговорити на саміті Євросоюзу, який проходить у Брюсселі 24-25 березня. Примусове приземлення літака Ryanair у Мінську є «серйозним і небезпечним інцидентом», що вимагає міжнародного розслідування, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

 

«Білоруська влада повинна забезпечити безпечне повернення екіпажу та всіх пасажирів до Вільнюса», — додав він.


Кандидатка в президенти Білорусі на останніх виборах Світлана Тихановська заявила, що операція із затриманням Протасевича спланована білоруськими спецслужбами.

 

«Режим поставив під загрозу безпеку пасажирів на борту і всієї цивільної авіації заради розправи над людиною, яка була редактором найбільших білоруських незалежних телеграм-каналів», — заявила вона.

 

Тихановська зазначила, що її команда вже повідомила в офіс Ryanair і Міжнародну організацію цивільної авіації (ICAO), вимагаючи розслідування та найсуворіших заходів аж до виключення Білорусі з ICAO.

 

Від сьогодні жодна людина, яка здійснює політ над Білоруссю, не може бути впевненою у своїй безпеці.

 

«Адже режим зловживає правилами повітряного сполучення заради того, щоб захоплювати незгодних», — заявила Тихановська.

 


Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький закликав ввести санкції проти Білорусі.

 

«Санкції повинні стосуватися насамперед питань повітряного руху над територією Білорусі та заборони польотів для білоруських авіакомпаній. Наслідки також повинні нести особи, безпосередньо відповідальні за терористичні дії», — вважає прем’єр.

 

Водночас Варшава вимагає від Мінська «негайного звільнення Романа Протасевича, а також незаконно затриманих Анжеліки Борис, Анджея Почобута (активістів Союзу поляків Білорусі. — Ред.) та інших польських і білоруських активістів».


Занепокоєння через цю ситуацію висловило МЗС України, яке назвало затримання журналіста Протасевича «черговою атакою на свободу слова з боку білоруської влади» і вимагає його звільнення.

А ТИМ ЧАСОМ...

Президенти Росії та Білорусі Володимир Путін і Олександр Лукашенко на цьому тижні зустрінуться в Сочі, про це повідомила РІА «Новості» в день інциденту з літаком.

 

Певно, для обміну досвідом у повітряному тероризмі. Лукашенко планує третій за рік візит у Росію для переговорів iз Путіним. В останній раз глави двох держав зустрічалися 22 квітня в Москві.