На Кінбурнській косі розквітло найбільше в Європі поле орхідей

21.05.2021

Площа велетенського майданчика на півдні України, вкритого екзотичними квітами, перевищує 60 гектарів.


Масове цвітіння орхідей триватиме до початку першого місяця літа й встигне порадувати нечуваною красою жадібних до вражень мандрівників з усіх куточків нашої країни.


Як розповіли співробітники пресслужби регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса», холодна весна внесла свої корективи, отож гігантське поле диких червонокнижних орхідей у травні 2021 року вкрилося ніжною ковдрою з квітів на два тижні пізніше, аніж зазвичай.


— З метою запобігання знищенню рослин відвідувачами співробітники Держохорони завчасно провели маркування поля з орхідеями, — розповіли представники адміністрації заповідника «Кінбурнська коса». — По екзотичних квітах не можна їздити, випасати худобу, рвати їх або викопувати, адже на присадибних ділянках виростити ці примхливі квіти неможливо, їм потрібен особливий мікроклімат.


Цікаво, що яскраві та фантастично гарні орхідеї щороку стають візитною карткою заповідника «Кінбурнська коса».


Особливо чудово виглядають квіти, висаджені на територіях, що прилягають до озер Чернін та Черепашине, адже поблизу водойм рослини виростають майже вдвічі більшими за своїх «сухопутних» родичів, а їх тонкий аромат вражає надзвичайною глибиною та насиченістю.


Щільність семи різних видів яскравих орхідей тут подекуди сягає до 100 рослин на квадратний метр, а загальна чисельність тутешньої популяції екзотичних квітів перевищує 412 мільйонів екземплярів.


Орхідею не дарма вважають «аристократкою» рослинного світу, бо це не лише гарні квіти, а й цілющі трави. Вони лікують душу та тіло завдяки поживним речовинам, які містяться у її корінцях.


Запорізькі козаки знали та використовували цілющі властивості орхідей (зозулинця) під час виснажливих походів i навіть складали про них красиві легенди.


Незвичайні представники флори дарують людям свої фантастичні квіти лише на 11-му році свого земного шляху.


І це при тому, що тривалість життя орхідеї у середньому становить 27 років, за цей час екзотична рослина встигає залишити після себе численних «нащадків».


До епідемії коронавірусу щороку в Миколаївській області влаштовували прекрасні тури по красивих історичних місцях Кінбурнської коси для охочих з усіх регіонів України.


Екскурсії по заповідних місцях причорноморських курортів півдня України — казкове дійство, яке дозволяє побачити справжнє Рожеве озеро на Херсонщині, блискучий солончак Чорного моря, а також листяний ліс та унікальне поле з орхідеями.


Із приходом літа дикі орхідеї та красоти давньогрецької Ольвії перетворюються на живий магніт для туристів, які не втрачають нагоди на власні очі побачити розкішні краєвиди Бузького лиману, залишки античного міста, яке вражає таємницями археологічних знахідок.


Дістатися до унікального біосферного об’єкта неподалік села Покровка на території ландшафтного парку «Кінбурнська коса» можна кожен день iз Миколаєва як особистим транспортом, так і швидкохідним катером по Чорному морю або ж на маршрутному таксі.


Поїздка подарує яскраві враження, при цьому ви заплатите не більше 100 гривень за квиток.