І бомби, і «корона»: у Секторі Гази наростає гуманітарна катастрофа

19.05.2021
І бомби, і «корона»: у Секторі Гази наростає гуманітарна катастрофа

У Газі найбільше страждає цивільне населення.

Адміністрація президента США Джо Байдена схвалила продаж Ізраїлю американської високоточної зброї на суму $735 млн на тлі жорсткого конфлікту з палестинцями.

 

Про це повідомляє газета «Вашингтон Пост» iз посиланням на високопоставлені джерела.

 

Адміністрація президента США заявляє, що Ізраїль має право захищатися від палестинського руху ХАМАС. Уточнюється, що Конгрес був офіційно повідомлений про угоду 5 травня — до того, як ХАМАС почав завдавати ударів по ізраїльській території.


Тепер же США вказали «конструктивний» спосіб вирішити палестинсько-ізраїльський конфлікт. Прессекретарка Білого дому Джен Псакі назвала «тиху й інтенсивну дипломатію» з партнерами на Близькому Сході найбільш ефективним способом врегулювання конфлікту між Ізраїлем і Палестиною, пояснюючи, чому Вашингтон відмовляється виступити із закликом до припинення вогню, як це роблять його партнери.

 

Раніше президент Байден заявив, що США продовжать вести переговори з учасниками конфлікту на Близькому Сході. І при цьо­му американський представник тричі блокував ухвалення заяви Ради Безпеки ООН iз закликом до Ізраїлю і палестинського руху ХАМАС зупинити війну.


Натомість Палестина відмовляється брати участь в мирних переговорах з Ізраїлем, якщо США стануть у них єдиним посередником. Про це заявив посол Палестини в РФ Абдель Хафіз Нофаль телеканалу РБК.

 

«Ми не повернемося до двосторонніх переговорів з Ізраїлем, де США є єдиним посередником. Я хотів би нагадати, що в останні дні адміністрації експрезидента США Барака Обами переговори тривали дев’ять місяців і наприкінці було офіційно заявлено, що вони провалилися», — сказав Нофаль.


А тим часом у Секторі Гази блоковано як увесь сухопутний периметр, так i підходи з моря. Гуманітарна ситуація на цій території перебуває на межі катастрофи.

 

Тисячі біженців, але виходу немає: у Секторі Гази ситуація для цивільного населення стає дедалі драматичнішою. Найбільше страждають мирні люди. За даними палестинської сторони, близько 40 тисяч мешканців були змушені залишити свої домівки.

 

Однак, на відміну від багатьох інших регіонів світу, де біженці рятуються втечею від бойових дій, iз Гази не дуже-то й втечеш: контрольно-пропускні пункти можуть бути відкритими тільки за згоди сусідів — Ізраїлю або Єгипту.

 

Тому густонаселений сектор, територія якого лише 360 квадратних кілометрів, залишається «на замку». Близькосхідна агенція ООН для допомоги палестинським біженцям і організації робіт (UNRWA) терміново переобладнала понад 40 шкіл під притулки для прийому і розміщення біженців.


У регіоні є проблеми з медикаментами, електропостачанням та питною водою. Вичерпуються й останні запаси пального, необхідного для роботи карет швидкої допомоги та електрогенераторів. Продовольства і води на цьому етапі не бракує, запевнив DW Маттіас Шмале, однак і тут може виникнути дефіцит, якщо хвиля біженців наростатиме.


І без того важку ситуацію у Газі ускладнює пандемія коронавірусу. Британський варіант коронавірусу В.1.1.7 лютує у Газі, тоді як вакцинація просувається вкрай погано. В Ізраїлі щонайменше одну дозу вакцини отримали 62 відсотки населення, а на палестинських територіях досі лише 5 відсотків.

 

До того ж, за даними міжнародної організації «Лікарі без кордонів», саме на Газу, де вища щільність населення і менша територія, ніж на Західному березі ріки Йордан, припадає 60 відсотків хворих на ковід на палестинських територіях. Це серйозне додаткове навантаження на слабку медичну систему в секторі.