Чому втікають мільйони? Зеленський повинен пояснити фінансовий тиск на «зелену» енергетику

19.05.2021

Наміри Кабінету Міністрів ввести акцизний збір на виробництво «зеленої» енергії в Україні — це шлях до націоналізації активів, які будувалися на кошти іноземних інвесторів, і президент України Володимир Зеленський зобов’язаний надати пояснення таких дій держави щодо інвесторів.


Про це заявив інвестор у відновлювану енергетику України, інвестбанкір Олег Грамотенко, зазначивши, що інвестори перебувають в повному нерозумінні дій, які здійснює чинна влада.


«Перше, що ми повинні зробити, — це почути публічну позицію президента України з питання відновлюваної енергетики. На жаль, ви не знайдете жодного його інтерв’ю за останні два роки, де він сказав, буде «зелена» енергетика в країні чи ні», — сказав Грамотенко в ефірі каналу «Україна 24».


За його словами, як тільки президент скаже свою думку про «зелену» енергетику, буде зрозуміло, підтримує Україна проєвпропейський курс чи далі використовуватиме брудні джерела енергії. При цьому він підкреслив, що в ініціативі Кабміну щодо введення акцизного збору на «зелену» енергію відсутні будь-які логічні пояснення.


«Економічні моделі, які не надаються при прийнятті подібних рішень, — це перше, що лякає інве­сторів. Тому що на базі чого був розрахунок зроблений цього акцизу?» — обурився інвестор.

 

«У нас не може бути акцизу, бо ми не торгуємо ні зброєю, ні наркотиками, ми не виробляємо ліки, ми не тютюн, ми не алкоголь, тому акциз як сама норма, як поняття, непрямий метод оподаткування сюди теж ніяк не в’яжеться», — додав він.


За його словами, в даних діях інвестори бачать продовження спроби здійснити переділ ринку «зеленої» енергетики, що триває вже протягом двох років.


«Лякає, що це, можливо, фінальна точка переділу ринку енергетики між групами впливу, які контролювали Укренерго, які контролювали «Гідроенерго», «Енергоатом» тощо. Чому це лякає? Тому що ми не впевнені, що буде завтра», — пояснив інвестор.


«У нас немає розуміння, де ж фінальна крапка. Це акциз або це повна заборона приватному бізнесу генерувати електроенергію, і тоді у нас держава експропріюватиме ці електростанції. Напевно, це фінальна точка», — підсумував Грамотенко.


Як повідомлялося, Кабінет Міністрів погодив законопроєкт із поправками до Податкового кодексу, яким пропонується індексація окремих податкових ставок, таких як плата за використання води, лісів і екологічний податок, а також підвищення рентних платежів за видобуток корисних копалин, підняття ефективності акцизного податку.


Раніше, під час обговорення проєкту закону, профільні ВДЕ-асоціації заявляли, що введення акцизного податку на «зелену» електроенергію де-факто погіршує умови економічної діяльності виробників ресурсу з поновлюваних джерел, є грубим порушенням прав інвесторів, зашкодить інвестклімату та унеможливить залучення коштів у нові екологічні проєкти.


Нагадаємо, 28 квітня стало відомо, що компанія Modus Energy, яка перебуває у власності громадян Литви, подала позов проти України через те, що держава не виконує свої зобов’язання з виплат за вироблену електроенергію і змушує компанію піти на зміну правил, які скорочують її доходи.


За інформацією партнера київського офісу міжнародної юридичної фірми Dentons Максима Сисоєва, після першого арбітражного позову компанії Modus Energy можуть подати аналогічні позови ще до 10 інвесторів в «зелену» енергетику України.


За інформацією НБУ, на тлі кризи в «зеленій» енергетиці чистий відтік прямих іноземних інвестицій в Україну в 2020 році склав 868,2 млн, тоді як у 2019 році чистий приплив склав 5,860 млрд доларів. Відтік інвестицій зафіксовано вперше з 2015 року.


Станом на початок травня рівень розрахунків перед інвесторами становить 22%. З 22,4 млрд гривень боргу в 2020 році держава заплатила тільки 5 млрд грн.

 

 

Марія ШЕВЧУК
(Інтернет-видання «Обозрєватєль»)