Українські синхроністки завершили аквачемпіонат Європи в Будапешті з рекордним медальним доробком

19.05.2021
Українські синхроністки завершили аквачемпіонат Європи в Будапешті з рекордним медальним доробком

Чемпіонат Європи з водних видів спорту українська збірна зі стрибків у воду завершила з трьома «синхронними» медалями. (Фото з сайту xsport.ua.)

Чемпіонат Європи з водних видів спорту, котрий триває у Будапешті, вийшов на фінішну пряму.

 

Після змагальних баталій в артистичному плаванні та стрибках у воду боротьбу за медалі розпочали майстри та майстрині плавання.


І на блакитних доріжках «Дунай Арени», як і в перших двох видах, українська збірна також розраховує на призові місця.

 

Головні ж медальні сподівання синьо-жовтої плавецької команди, звісно, пов’язані з титулованим стаєром Михайлом Романчуком, який у столиці Угорщини захищатиме чемпіонські титули одразу на двох дистанціях — 400 та 800 метрів вільним стилем.


Водночас вітчизняні команди синхроністок та стрибунів у воду вже підбивають підсумки європейського водного форуму.


Для української збірної з артистичного плавання ЧЄ-2021 у Будапешті став найуспішнiшим за всю її історію.

 

Підопічні Світлани Саїдової здобули чотири золоті та чотири срібні комплекти нагород.


Узяти артистичну вершину Європи українським «русалкам» вдалося в технічному соло, довільній комбінації та групі, а також «хайлайті».

 

Срібні ж нагороди українкам принесли виступи в довільному соло, технічній групі, технічному та довільному дуетах.


Натхненні таким виступом на єврофорумі, вітчизняні синхроністки тепер iз нетерпінням чекають Олімпіади. «Ні про що інше, ніж олімпійська медаль, ми навіть не думаємо», — заявила після будапештського фурору лідерка «синьо-жовтих» Марта Федіна.


Під час коронавірусного локдауну, котрий призвів до перенесення Олімпіади, наставниця української збірної з артистичного плавання Світлана Саїдова наголошувала, що активно працює над покращенням моральних та психологічних якостей своїх підопічних.

 

Без сумніву, успішний виступ у Будапешті має додати українським «русалкам» упевненості в своїх силах. А на Іграх у Токіо вони матимуть можливість поборотися за медалі в змаганнях дуетів та груп.


Із надією на медальний успіх на Олімпіаду завжди їде українська збірна зі стрибків у воду. І хоча її багаторічний лідер Ілля Кваша нещодавно завершив кар’єру, потенціал для високих звершень в українських водних акробатів є. Угорський чемпіонат Європи вітчизняні стрибуни у воду завершили з трьома нагородами. При цьому всі вони були виграні в змаганнях дуетів.


Ксенія Байло та Сергій Середа виграли «мікст» на 10-метровій платформі. На тій же вишці в компанії з Софією Лискун 16-річна Байло стала третьою. Іще одну «бронзу» в українську скарбничку за підсумками стрибків iз триметрового трампліна поклали досвідчені Олександр Горшковозов та Олег Колодій.


Вочевидь не слід залишати без уваги й четверте місце 19-річної Лискун на вишці. Володарці третьої позиції вона програла менше п’яти балів. Цікаво, що до фінального раунду Софія потрапила з першим кваліфікаційним результатом, утім у найвідповідальнiший момент утриматися в когорті лідерів не змогла, хоча й додала до свого попереднього результату близько 25 балів.


Запам’ятається виступ української команди в Будапешті й п’ятим місцем Анни Письменської та Вікторії Кесар у синхронних стрибках iз триметрового трампліна, а також шостою позицією Олексія Середи на вишці.

 

Два роки тому, на домашньому чемпіонаті Європи зі стрибків у воду, зовсім юний Середа (у віці 13 років) став наймолодшим в історії чемпіоном континенту. Під куполом «Дунай Арени» Олексію протистояли заряджені на Олімпіаду головні зірки Старого світу, котрих у 2019 році в Києві не було.

 

Серед них і колишній український збірник, який нині виступає за РФ, Олександр Бондар. Саме його стрибки й зібрали найбільшу суму суддівських балів.


Ну а омолоджена українська команда стрибунів у воду в Будапешті отримала неймовірно важливий змагальний досвід, який, можна сподіватися, допоможе їй дострибнути до олімпійського п’єдесталу в Токіо.