Заключний тур чемпіонату країни: інтриги не буде, але цікаві питання ще є

07.05.2021
Заключний тур чемпіонату країни: інтриги не буде, але цікаві питання ще є

«Маріуполь» — перший колектив, якому вдалося зупинити динамівську атаку в нинішньому чемпіонаті. (Фото з сайту fcmariupol.com)

Інтереси збірної — перш за все. Так вирішили у вітчизняному футбольному господарстві й на тиждень скоротили тривалість елітного чемпіонату країни.


Календар нинішнього сезону УПЛ від дати свого затвердження передбачав, що українська національна команда матиме майже місяць підготовки до чемпіонату Європи, котрий стартує 11 червня.

 

Однак щойно в турнірі зникла чемпіонська інтрига, учасники ЧУ погодилися в пришвидшеному темпі провести його кінцівку. За дев’ять днів вони зіграють три заключні матчі першості, й 9 травня в чемпіонаті буде поставлено крапку.


А питань, які на фініші потребуватимуть відповідей, практично не залишилося.


Найбільш заплутаною та незрозумілою виглядає хіба що історія з розіграшем останньої з наявних путівок до єврокубків. Розписавши «мирову» в передостанньому турі, «Десна» та «Ворскла» залишили на десерт заочне визначення майбутнього учасника кваліфікації Ліги Європи.


Тривалий час не було ясності в протистоянні за збереження прописки в елітному дивізіоні. Одразу три команди із західного регіону — «Львів», «Рух» та «Минай» — по черзі змінювали одна одну на останньому місці в турнірній таблиці.


Утім обом львівським командам від зони вильоту відскочити вдалося, а от представник Закарпаття міцно застряв у турнірній трясовині.

 

Заміна на тренерському містку Василя Кобина на Миколу Цимбала гру ужгородської команди не надто оживила, а зустрічі в останніх двох турах із «Шахтарем» та «Ворсклою» навряд чи можна сприймати як добру можливість для покращення їхнього турнірного становища.

 

У четвер в Ужгороді «гірники» мали прекрасну можливість оформити в чемпіонаті «срібний» фініш i формально завершити відверто провальний для себе сезон.


«Ми програли чемпіонську гонку, й це погано», — так прокоментував виступ «Шахтаря» у поточній першості його власник Рінат Ахметов. Віддати опонентам ще й віце-чемпіонський титул донецький клуб точно не збирався, тому «Минаю» навряд чи слід було очікувати на царський подарунок від мотивованого конкурента.


А от «Динамо», достроково ставши чемпіоном, несподівано втратило очки в гостьовому матчі з «Маріуполем». Вочевидь, для приазовської команди, котра перебуває недалеко від зони вильоту, залікові очки мали більше значення. «Важко після здобуття чемпіонства мотивувати команду», — пояснив прокол «біло-синіх» Мірча Луческу.

 

Залишившись після вилучення на 51-й хвилині уругвайця Де Пени в меншості, динамівці вперше в сезоні завершили матч ЧУ без забитих голів (0:0).

 

Щоправда, перед тим, гостюючи в Полтаві, «Динамо» здобуло розгромну перемогу над «Ворсклою» — 5:1. У тому матчі свій перший у кар’єрі «хет-трик» зробив динамівський півзахисник Віталій Буяльський.


Відзначимо, що, борючись за єврокубки, «Ворскла» в попередніх трьох матчах здобула лише одне очко. Зустріч iз потопаючим «Минаєм» — хороша нагода для команди Юрія Максимова виправити становище. А от ужгородській команді не позаздриш.


До слова, неймовірне за темпами падіння в другому колі ЧУ демонстрував і «Олімпік». Іще б трохи — й цей донецький клуб міг би випередити в антирейтингу «Минай».

 

Під орудою Юрія Калитвинцева, котрого на початку року керівництво клубу представило як головного тренера команди, «олімпійці» програли вісім iз десяти поєдинків.

 

Знаний наставник був змушений просити президента «Олімпіка» про дострокове розірвання контракту. Завершувати ж невдалий сезон «олімпійці» будуть iз новим-старим наставником — Романом Санжаром, який уже підписав iз клубом дворічний контракт.

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 24-й тур. «Десна» — «Колос» — 2:2, «Шахтар» — «Дніпро-1» — 2:1, «Ворскла» — «Динамо» — 1:5, «Рух» — «Олександрія» — 2:1, «Зоря» — «Минай» — 1:0, «Маріуполь» — «Львів» — 1:2, «Олімпік» — «Інгулець» — 0:3.
Матчі 25-го туру. «Динамо» — «Маріуполь» — 0:0, «Дніпро-1» — «Зоря» — 0:1, «Ворскла» — Десна» — 1:1, «Олександрія» — «Колос» — 0:2.
Поєдинки «Минай» — «Шахтар», «Рух» — «Олімпік», «Інгулець» — «Львів»  відбулися в четвер увечері.