Локдаун не завда: українські атлети перевірили свою витривалість на київському марафоні

28.04.2021
Локдаун не завда: українські атлети перевірили свою витривалість на київському марафоні

Українська столиця вп’яте приймала Kyiv Euro Marathon. (Фото Валерії ЗАПОЛЬСЬКОЇ.)

Сьома година ранку. Температура на стовпчику термометра не поривається повзти вверх, щоб досягнути бодай п’яти градусів.

 

Сонні мешканці столиці лиш починають прокидатися, а тим часом марафонці вже вишикувалися на старт біля Палацу спорту.

 

Десь гудуть машини, об’їжджаючи перекриті маршрути, і чути постукування палиць для скандинавської ходьби.

 

І саме в цей морозний весняний ранок у Києві зароджується початок великої події — чемпіонату Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій (ABAF) з марафону (42 км 195 м).


Проходить він у рамках ювілейного Kyiv Euro Marathon, що відбувається за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні й став уже п’ятим для української столиці.

 

Вік учасників європейського марафону був жартома обмежений позначкою «99», і поважні літа дійсно не стали на заваді «спортивним ветеранам», адже участь у змаганнях брали й ті, кому за 70.


З огляду на карантинні обмеження учасники (а окрім марафону, було й чимало інших дисциплін, включно зі скандинавською ходьбою) стартували «хвилями», і за кілька годин Київ сповнився строкатими бігунами. Їх жваво підбадьорювали вздовж усієї дистанції, а глядачі спостерігали за ними через онлайн-трансляції.


Що стосується саме чемпіонату Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій, Туреччина впевнено виграла індивідуальний та командний чоловічий залік.

 

Перемогу в «індивідуалці» здобув, оновивши особистий рекорд, Хусіє Джан iз результатом 2:19:22 год, хоча марафонця майже на хвилину випередив його співвітчизник, який, щоправда, виступав поза конкурсом — Мерт Гірмалегесе (2:18:28 год).

 

Друге місце в офіційному протоколі посів іще один турок — Халіль Яшін (2:24:08 год). На третю ж сходинку п’єдесталу піднявся українець Дмитро Пожевілов (2:28:53 год).

А завдяки результату Сергія Попова (2:41:10), який у фінальній таблиці опинився на п’ятому місці, українська команда отримала «срібло» в командному заліку. Сергій, який перед цим переніс серію серйозних травм, поділився враженнями після фінішу: «Траса в Києві вимоглива. Тут затяжні підйоми та спуски. Ще й погодні умови були для мене не надто комфортними. Мені подобається бігати при теплішій погоді. Однак я задоволений, що зміг втримати позиції».


У жіночому індивідуальному заліку чемпіонкою стала Ана Штефуль iз Хорватії, подолавши дистанцію за 2:36:28. За нею фінішувала ізраїльтянка Мінтамір Бікая (2:45:40). Бронзу отримала болгарська спортсменка Марінела Ненева (2:46:36).

 

Усі троє оновили особисті рекорди. Четвертою та п’ятою дісталися фінішу українки Юлія Тарасова (2:52:00) і Світлана Советченко, для якої 2:54:43 — це новий особистий рекорд.

 

Водночас у парі вітчизняні спортсменки опинилися на чільній позиції жіночого командного заліку. Світлана, що, крім бігу, професійно займається бальними танцями, прокоментувала це так: «Ми з Юлією перемагаємо командою на чемпіонаті Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій уже вдруге. Минулого року стали першими в болгарському Кюстенділі».

 

У свою чергу, Юлія спеціалізується також на ультрамарафонах та гірських перегонах. Вона багаторазово брала участь у чемпіонатах світу з гірського бігу й «трейлу» та входила до 30-ки найсильніших на чемпіонаті світу з гірського бігу на довгі дистанції.


Водночас у Києві свій перший офіційний марафон біг бронзовий призер чемпіонату світу-2003 у бігу на 1500 метрів Іван Гешко.

 

«Неофіційний (марафон) минулого року в рідній Кіцмані пробував пробігти в онлайн-режимі, щоб підготуватися до Віденського марафону. Але його відмінили через пандемію, і свій дебют довелося перенести», — зазначив знаний атлет.

 

Поява на змаганнях іменитого спортсмена не залишила нікого байдужим. Побачитися з Іваном мріяв македонець Александр Кіраджієв, тож для кожного учасника вихід на старт був емоційно особливим.