На Україну стрімко насувається холодний циклон: несе заморозки, шквали і рясні дощі

20.04.2021
На Україну стрімко насувається холодний циклон: несе заморозки, шквали і рясні дощі

Гумові чоботи і парасолі до кінця квітня знадобляться не лише людям. (Фото з сайта konkurent.ua.)

У всіх регіонах країни у найближчі п’ять-сім днів пануватиме мінлива погода з різкими перепадами тепла та холоду, коли повітря вдень прогріватиметься до комфортних 7-14 градусів вище нуля, а от уночі очікуються заморозки та зливи.


— Квітень рветься вперед, як шовковистий спанієль на прогулянку, але атмосфера ніяк не спустить його з повідка, хвилюється, щоб не заблукав, — іронічно коментує прогноз погоди на найближчі дні народний синоптик Наталія Діденко. — Видно, атмосфера вирішила свіжою, м’яко кажучи, погодою змусити нас моторніше готуватися до Великодня.


На півночі та північному заході країни прогнозується до плюс 12 градусів тепла вдень та близько 0 градусів уночі.


Ще холодніше буде в Карпатах, на високогір’ї та в окремих регіонах Західної України, де повітря вдень ледь прогріється до 7-8 градусів тепла, очікуються сильні дощі з градом, можливі грози.


Холодний циклон iз дощами та нічними заморозками пробіжить по Львівській, Івано-Франківській та Чернігівській областях.


Примхи природи змусять згадати про електричні обігрівачі та теплий одяг жителів Чернігівщини, Полтавщини, Сумщини, Житомирщини та Рівненщини.


У столиці України також буде відносно прохолодно та сиро, хоча температура повітря вдень виявиться вищою, аніж у сусідніх регіонах: вдень до 12-17 градусів тепла, вночі — близько 2-7 градусів вище нуля.


Трохи більше сонячних днів очікується на півдні країни, але черговий циклон неминуче внесе свої корективи у плани людей. За температурних показників вдень у 15-17 градусів тепла й вночі від 6 до 10 тепла, жителі Херсона, Миколаєва та Одеси нарівні з усіма будуть мокнути під дощем у період з 20 по 22 квітня 2021 року.


Згідно з довгостроковим прогнозом Українського гідрометеорологічного інституту, прохолодна погода збережеться у квітні та до середини травня, а нинішня весна стала однією з найхолодніших за останні 10 років.


— Ми спостерігаємо досить теплі окремі дні на тлі загальних нестабільних температурних показників, — зазначила завідувачка відділом кліматичних досліджень та довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту НАН Вазіра Мартазінова. — Нас чекає ще не одна хвиля похолодань, відбуватиметься це й у квітні, й у травні. Різка зміна погоди через кожні чотири-п’ять днів, на жаль, стає нормою для України...


Згідно з прогнозом синоптиків, свято Великдень 2 травня 2021 року відбудеться за відносно прохолодної погоди. Отож у головний для всіх православних людей день року більшість українців буде змушена відпочивати на природі із заздалегідь підготовленими пледами, парасолями й теплими куртками.