Російських шпигунів підозрюють у підриві складу боєприпасів у Чехії: вони призначалися Україні

20.04.2021
Російських шпигунів підозрюють у підриві складу боєприпасів у Чехії: вони призначалися Україні

На складі у Врбетіце було знищено 50 тонн боєприпасів.

Увечері 17 квітня чеський прем’єр Андрей Бабіш, а також віцепрем’єр Ян Гамачек, який одночасно виконує обов’язки глави МЗС, провели екстрену пресконференцію, на якій звинуватили російські спецслужби в організації диверсії.

 

За словами прем’єр-міністра Андрея Бабіша, існує обґрунтована підозра, що агенти спецслужб Росії причетні до вибуху складу боєприпасів у чеському селищі Врбетіце в 2014 році.

 

За словами керівника МЗС і віцепрем’єра Яна Гамачека, ухвалено рішення вислати 18 російських дипломатів, яких чеська сторона вважає працівниками російських спецслужб. Усі вони зобов’язані покинути Чехію впродовж 48 годин.

 

Про рішення глави МЗС був поінформований російський посол у Празі. Також про це повідомлено президента Чехії Мілоша Земана, який віддавна має репутацію «друга Путіна».

 

Земан iз приводу висилки з Чехії російських дипломатів та інформації про причетність до вибухів військових складів співробітників спецслужб РФ має намір висловитися тільки 25 квітня в ефірі телеканала Prima, повідомив прессекретар глави держави Іржі Овчачек.

Невипадкові вибухи

МВС Чехії оголосило в розшук двох росіян, ймовірних співробітників ГРУ Олександра Петрова і Руслана Боширова, «у зв’язку з розслідуванням обставин тяжкого злочину». Цих двох російських терористів британські спецслужби звинуватили в отруєнні сім’ї Скрипалів у Солсбері в 2018 році (обидва потім виправдовувалися в ефірі російського телебачення, що приїхали до міста як звичайні туристи). Під цими ж іменами вони прибули до Чехії в 2014 році. Після приїзду вони офіційно зареєструвалися для відвідування складу боєприпасів. Пізніше журналісти-розслідувачі встановили, що Петров і Боширов — співробітники ГРУ Олександр Мишкін і Анатолій Чепіга. Поліція також повідомляє, що ці двоє з 11 до 16 жовтня 2014 року перебували на території Чехії — спочатку в Празі, а потім у Моравськосилезькому і Злінському краях. Крім російських паспортів на ім’я Боширова й Петрова, вони використовували молдавський паспорт на ім’я Ніколая Попи і таджицький паспорт на ім’я Руслана Табарова.


У вибухах боєприпасів у військовому комплексі у Врбетіце, що сталися 16 жовтня і 3 грудня 2014 року, були знищені склади №16 і №12. Вибухнули 10 тонн боєприпасів, включно з ракетами середньої дальності. Загинули двоє людей. Слідство тоді списало вибух на недбалість робітників. Склад не належав міноборони Чехії. Його використовувала приватна компанія Imex Group з міста Острава, яка офіційно займалася торгівлею зброєю. На цьому складі болгарський бізнесмен Ємельян Гебрев, що спеціалізується на легальній торгівлі зброєю, закупив товари військового призначення, імовірно, для МВС і Нацгвардії України. За деякими повідомленнями, він також брав участь у постачанні зброї сирійським повстанцям, які боролися з режимом Башара аль-Асада, котрого підтримувала Росія. Як повідомила Інформаційна служба безпеки Чехії, нині не виникає сумнівів, що до цих вибухів причетні російські спецслужби.


Про те, що російські терористи діяли планомірно, свідчить і те, що в квітні 2015 року за схожих обставин стався вибух на складі зброї в Іганово в Болгарії. У той же час навесні 2015 року в Софії було скоєно дві спроби отруєння самого Гебрева.

 

У 2015 році його самого та ще двох друзів отруїли в ресторані. Бізнесмен деякий час перебував у комі. У 2020 році болгарська прокуратура звинуватила у спробі отруєння трьох росіян: Сергія Федотова, Сергія Павлова та Георгія Горшкова.

 

Згідно з результатами слідства, проведеного чеською контррозвідкою, зброя, яка була на складі у Врбетіце, мала потрапити до Сирії та в Україну.

 

«Вибух мав на меті знищити зброю та боєприпаси, які Гебрев мав постачати в Україну, що боролася із проросійськими сепаратистами на Донбасі», — пише чеський тижневик Respekt.

«Це було вигідно тільки Росії»

«Радіо «Свобода» вдалося отримати ексклюзивний коментар колишнього заступника голови СБУ Віктора Ягуна, який обіймав цю посаду якраз у період, коли відбувалися ті події: з березня 2014 року по червень 2015-го.

 

Ось що він розповів: «В Україні в 2014 році склалася така ситуація, коли фаза активних бойових дій не дозволяла нам використовувати в повному обсязі ті боєприпаси, які в нас були. Треба було розбиратися, що в нас є, чого немає, які боєприпаси йшли в першу чергу. І частина людей, які займалися логістикою постачання, вийшли на колишніх партнерів по Варшавському договору, де зберігалася значна кількість боєприпасів, яка їм на той момент вже не була потрібна, і вони шукали так само шляхи їхньої реалізації. І от одна з таких країн, яка постійно була на контакті з нашим Міністерством оборони, і звідки ми неодноразово отримували якісь боєприпаси, — це була Болгарія.


Цей бізнесмен, який був отруєний і в отруєнні якого підозрюють російські спецслужби, займався пошуком у країнах колишнього Варшавського договору цих боєприпасів, і найкращим місцем для їхнього транзитного зберігання перед відправкою до України була, власне, Чехія. І вони там зберігалися на перетримці, грубо кажучи, накопичувався якийсь обсяг для того, щоб можна було сформувати ешелон або якусь вантажну одиницю. І після того вже мало б бути відправлено в Україну.


Після того як сталися вибухи, як у чеських правоохоронців, так і в нас, справді, виникала така підозра, що не може бути збігом обставин накопичення боєприпасів в одному місці, власне, для передачі Україні, і знищення їх фактично в одному місці.

 

Одна з версій розслідування — це була диверсія, друга — халатність, тому що ті склади хоч і були колишні військові, але там не було відповідних умов для того, щоб зберігати озброєння. Можливо, саме цей факт спонукав диверсантів до того, щоб реалізувати свої наміри. (...) Це нас тоді і спонукало до думки, що, можливо, до цього причетні диверсанти. А кому це вигідно? В першу чергу це було вигідно Російській Федерації».

«Йдеться про акт державного тероризму»

Андрей Бабіш заявив, що на найближчому засіданні Європейської ради повідомить про деталі операції. Міністр промисловості та торгівлі Карел Гавлічек наголосив, що у випадку підтвердження інформації чеських спецслужб зміниться ситуація із тендером на розбудову ядерної електростанції в Дукованах. Чеська контррозвідка застерігала перед можливою участю росіян у цій розбудові, обґрунтовуючи це тим, що вона несе загрозу державній безпеці Чехії.


Віцепрем’єр Чехії скасував запланований на понеділок візит до Москви, де мали відбутися розмови про закупівлю Чехією російської вакцини проти коронавірусу «Супутник V». Зі свого боку Богуслав Соботка, який у 2014 році був очільником чеського уряду, зазначив: якщо виявиться, що за вибухами стояли шпигуни іноземної держави, то вибух на складі боєприпасів слід визнати терактом.


Глава Сенату Чехії Мілош Вистрчіл у зв’язку з інформацією про можливу причетність російських спецслужб до ви­бухів у Врбетіце вважає за необхідне, щоб прем’єр Чехії Андрей Бабіш у рамках НАТО та ЄС ініціював розробку спільних дій проти наростання російського впливу.

 

Комітет Верхньої палати з безпеки, за словами його голови Павла Фішера, цього тижня проведе зустріч iз керівниками Служби безпеки та Національного центру з боротьби з організованою злочинністю. Сенатори мають намір зажадати всю інформацію, що стосується справи про вибухи у Врбетіце.


«Йдеться про акт державного тероризму, спрямованого проти суверенної демократичної держави», — заявив лідер Партії громадянських демократів Петро Фіала, повідомляє Чеське радіо.

 

«Росія не змирилася з тим, що ми не належимо до її сфери впливу. Вона веде проти нас війну, а сьогодні ми дізналися лише про частину її терористичної діяльності», — вважає лідерка партії ТОР 09 Маркета Пекарова-Адамова. Поставив під сумнів заяви уряду та силових структур лідер чеських комуністів Войтех Філіп. «У мене більше запитань, ніж відповідей. Через сім років після подій мені здається ця інформація неправдоподібною, все це скоріше схоже на ігри розвідслужб, а не на справжнє поліцейське розслідування», — заявив головний комуніст Чехії.


Заступник голови Сенату Їтка Сейтлова заявила, що після завершення розслідування можливої причетності російських спецслужб до вибухів Чехія має вимагати від Росії відшкодування збитку.

 

Всього на усунення наслідків вибухів у Врбетіце з державного бюджету Чехії було витрачено близько 1 мільярда крон (38,5 мільйона євро). Ліквідація наслідків вибухів тривала шість років. Після вибухів владі довелося евакуювати майже 2 тис. місцевих жителів регіону. Двоє людей загинули.

Маневри дипломатами

Російських дипломатів оголошують небажаними не лише в Чехії. Київ має намір вислати старшого дипломата з посольства Росії в Києві Чернікова, повідомив канал «Україна 24».


Про плани вислати з країни старшого дипломата посольства Російської Федерації стало відомо в суботу, 17 квітня. Інформацію підтверджували в міні­стерстві закордонних справ України.

 

До цього Росія рекомендувала українському консулу в Санкт-Петербурзі Олександру Сосонюку, якого напередодні затримала ФСБ, покинути територію РФ до 21 квітня. Сосонюка 16 квітня затримала ФСБ Росії, коли він начебто отримував секретну інформацію від громадянина Росії.

 

За кілька годин його відпустили. У суботу, 17 квітня, через інцидент МЗС РФ викликало тимчасового повіреного у справах України в РФ Василя Покотила.


У четвер на минулому тижні Сполучені Штати оголосили про висилку 10 співробітників російської дипломатичної місії. У той же день Польща оголосила персонами нон-грата трьох російських дипломатів, заявивши про солідарність iз Вашингтоном і його відповіддю на «ворожі дії» Москви. Росія після цього вирішила вислати п’ять польських дипломатів.


НАТО підтримує свого члена — Чехію, яка проводить розслідування щодо «зловмисних дій» Росії на своїй території, заявив представник Альянсу. «Це є наслідком небезпечної поведінки з боку Росії. Ми висловлюємо співчуття близьким жертв вибуху у Врбетіце. Винні особи повинні постати перед судом», — йдеться в заяві представника НАТО, якого цитує «Рейтер».

 

Цього ж дня глава міністерства закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб заявив, що його країна також підтримує рішення Чехії вислати 18 російських дипломатів і засуджує «нерозумні й небезпечні дії російських розвідувальних служб у Чеській Республіці».

 

Посольство США в Чехії заявило про підтримку рішення свого союзника про притягнення Росії до відповідальності за небезпечні дії на чеській землі.


Про те, що Чехія «влучила в яблучко» з підривною діяльністю російських псевдодипломатів на своїй території, свідчить реакція Москви.

 

«Чехія йде в руслі русофобського фарватеру Вашингтона», — сказав глава комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький, коментуючи дії чеської влади.

 

«Празі добре відомо, що піде за подібними «фокусами», — заявила офіційний представник російського МЗС Марія Захарова. У відповідь на «фокуси» Росія назвала небажаними 20 дипломатів посольства Чехії в Москві і наказала їм покинути країну до кінця дня 19 квітня.