Москаль крадівник: Кремль заборонив українцям володіти землею в окупованому Криму

20.04.2021

«Земельне питання» в Криму російські окупанти надумали вирішити радикально й безапеляційно: Кремль заборонив українцям володіти землею на захопленому навесні 2014 року «зеленими чоловічками» півострові.

 

Відповідний указ президента Росії Володимира Путіна набув чинності наприкінці березня, а підписав  «цар»  цей «історичний документ», виявляється, ще рік тому.


Тож відтепер, згідно з ним, «іноземним громадянам, особам без громадянства та іноземним юридичним особам» заборонено володіти землею в більшості районів незаконно окупованого Криму.


Обмеження накладаються на володіння землею в 19 «муніципальних утвореннях» півострова (всього їх 25), які Путіним були включені до переліку «прикордонних територій», де «іноземці» (читай — громадяни України насамперед) не можуть володіти землею.

 

До них, зокрема, потрапили такі кримські міста-перлини, як Євпаторія, Керч, Ялта та Судак. Зась на володіння іноземцями землею поширюється також на 12 «муніципалітетів» славнозвісного Севастополя.


Поки що під заборону «царського указу» не потрапили землі в Сімферополі, Джанкої, Красноперекопську, Білогірському, Красногвардійському та Первомайському районах — хоча, вочевидь, це лише питання часу.


Варто наголосити, що станом на квітень 2020 року більшість із понад 11 тисяч ділянок у Криму, які підпадають під дію згаданого указу, належали… українцям. «Гуманізм» Путіна полягав у тому, що українцям та іншим іноземцям давався рік із моменту підписання документа, щоб передати права на землю в Криму добровільно (продати її або переоформити).


У Росреєстрі заявили, що якщо передачі прав на землю не відбулося, то таке майно «за рішенням суду, підлягає примусовому продажу», а отримані кошти — «передадуть або колишньому власнику, або в державну чи муніципальну власність iз відшкодуванням колишньому власникові вартості майна, визначеної судом».


Тож українці, які мають землю на окупованому півострові, можуть втратити її за рішенням суду. (Одразу пригадалась моя класна керівничка та її чоловік —  кримський татарин: вони мали невелику ділянку із хатою на півострові — все це тепер втратять. — Авт.).


Не забарилися з реакцією на путінські безчинства в Міністерстві закордонних справ України. «Указ президента РФ про заборону українцям володіти землею в Криму юридично нікчемний. Після відновлення суверенітету нашої дер­жави на півострові порушені права законних власників на земельні ділянки будуть відновлені», — наголосив речник МЗС Олег Ніколенко.


Крім того, Ніколенко зазначив, що заборона володіти землею в більшості районів Криму йде в руслі російської політики утисків, дискримінації та витіснення громадян України з тимчасово окупованого півострова.


У МЗС також додали, що указ Путіна не матиме ніяких правових наслідків для України й дії Кремля не залишаться без належної оцінки міжнародної спільноти, а позбавлення українців права власності на земельні ділянки в Криму буде у фокусі уваги Кримської платформи на її інавгураційному саміті цьогоріч.


Нагадаємо, що Кримська платформа — дипломатична ініціатива України, у перспективі — міжнародний координаційний механізм для повернення питання Криму до порядку денного, захисту прав людини в Криму та сприяння деокупації півострова. Датою проведення установчого Саміту визначено 23 серпня 2021 року; за його підсумками може бути прийнята декларація.


Не варто забувати й про те, що інакше як геноцидом не назвати примусову депортацію  з території окупованого Криму громадян України, які не мають паспортів РФ. Лише минулоріч задокументовано 178 випадків, коли суди на території АРК винесли рішення, які зобов’язують дану категорію осіб покинути півострів.