Європо, досить мовчати!

14.04.2021

Візит Жозепа Борреля (Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки. — Ред.) до Москви ще раз наочно показав світу всю зневагу Росії до керівництва Євросоюзу, але цього ніяк не хочуть визнати Меркель і Макрон, йдучи на поступки їй, не розуміючи, що Росія поважає тільки силу.


Керівників у Європі рівня Черчилля немає, тому РФ діє нахабно, напористо, непоступливо, ігноруючи всілякі домовленості і підписані нею ж договори. Так діяв і Гітлер, завжди перемагаючи всіляких чемберленів.


Наш президент, можливо, став прозрівати. Його концепція припинення вогню заради миру не спрацювала — окупанти не тільки не припинили обстрілювати наші позиції, а й збільшили обстріли, що ведуть до загибелі наших воїнів і мирних жителів.

 

Перемогти Московію на фронті, маючи в країні ворожі теле- та радіопропагандистські центри Медведчука та ОПЗЖ, неможливо. Керівники України давно повинні були зрозуміти звірячу сутність московитів-ординців, у яких немає нічого людського. Це підтверджує і вся їхня поведінка та антиукраїнська телепропаганда на центральних російських каналах.


Порошенко і Яценюк після Революції гідності мали всі можливості і були зобов’язані покінчити з олігархатом і п’ятою колоною в Україні, їх підтримали б усі українці, але вони цього не зробили, тому що звикли жити в умовах кучмізму і януковичизму, через що й програли вибори.


З часів Руїни (розпаду козацької держави Хмельницького) нічого не змінилося в ментальності, поведінці українців на виборах — вони й надалі обирають популістів. За словами Зеленського, президентом може бути будь-яка порядна людина (навіть не маючи відповідних знань і умінь).

 

Керуючись подібними настановами, українці й обирають то зека, то клоуна, і вимагають від них для себе європейського рівня життя, не розуміючи, що такі керівники не здатні в силу своїх знань цього зробити. Уже 30 років Україна ходить по колу через нездатність виборців критично, реалістично мислити при виборі керівників держави.


Маємо близько 300 партій в Україні, і кожен із їх керівників готовий стати президентом, не рахуючи самовисуванців. Вважаю, що в країні має бути не більше п’яти партій, адже така величезна їх кількість тільки ускладнює дер­жавне будівництво.


Ось уже восьмий рік у країні йде війна (а не конфлікт, як нас запевняють деякі політики з п’ятої колони) на Донбасі з Росією, а не з якимись бойовиками.

 

Президент США Джозеф Байден заявив, що Україна стоїть на передньому краї боротьби Європи з російською агресією і пропагандою, тому Євросоюз повинен усе робити для відновлення територіальної цілісності й суверенітету України.

 

Тільки Україна впродовж віків знає і може протистояти загарбницькій (і шовіністичній) сутності московитів. Без України вони б уже були у Варшаві чи Берліні, про що з екранів московських телевізорів закликають деякі неврівноважені російські політики.


Мінські домовленості, як і Нормандський формат, недієздатні для звільнення українських земель і відновлення нашої державності на окупованих територіях.

 

Залишився лише Будапештський меморандум, завдяки якому можливий тиск Євросоюзу на Росію щодо виконання підписаних у ньому угод.

 

Будучи ядерною державою, Росія на слабкий тиск не піддається і, як показала сучасна її історія, авантюрно готова силовими методами вирішувати свої імперські питання, знаючи, що серйозного спротиву країни ЄС, навіть Німеччина, їм чинити не будуть, а підуть на будь-які поступки.

 

Єдиним серйозним противником для Росії є Україна, яка спроможна захищати свою землю, тому США повинні надати їй сучасне озброєння, економічну, політичну підтримку для захисту себе і Європи.

 

 

І. ШІМАНЧУК
Рівне