Вбивство будинку Уткіна: чому не карають за знищення історичних будівель

13.04.2021

У час нових карантинних обмежень деякі спритні ділки варварськими методами знищують історичні будівлі столиці, готуючи «плацдарми» для нових висоток.

 

Ось нове неподобство: 10 квітня у столиці на вулиці Симона Петлюри, 29, знесли історичну будівлю: прибутковий будинок купця Уткіна, збудований у 1905 році в Києві неподалік залізничного вокзалу за проєктом архітектора Олександра Вербицького. Ця чудова двоповерхова садиба була розміщена на березі річки Либідь.


Тривогу забили активісти ГО «Мапа реновації», повідомивши у соціальній мережі, що будинок зносять, аби на його місці побудувати апарт-комплекс, та звернулись до правоохоронців.

 

Останнім не лишалося нічого іншого, як розпочати кримінальне провадження щодо факту самовільного демонтажу будівлі по вул. Симона Петлюри у Шевченківському районі столиці. Відомості про цей факт 10 квітня було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України (самоуправство).


Співробітники поліції під процесуальним керівництвом прокуратури провели огляд місця події, допитали в очевидців та витребували дозвільні документи щодо виконання будівельних робіт.

 


За словами активістів, демонтувати історичний будинок почали ще 20 березня, а перед початком знищення будівля перебувала у гарному стані. Територія, на якій розташовувався будинок, входить в історичний ареал забудови Києва відповідно до історико-опорного плану міста.


На місці двоповерхового будинку новітні «зодчі» — в особі девелоперської компанії Zim Group — планують звести апарт-готель Times на 352 номери. На сайті забудовника йдеться про 15 поверхів, утім на LUN.ua вказано 26. І рендери свідчать, що будівля буде значно вищою за 15-поверхову.


Ще у 2018 році «кличківський» Департамент містобудування та архітектури КМДА видав компанії «Приват» містобудівні умови на так звану «реконструкцію» цієї будівлі під готель, попри те, що цей будинок входить у межі історичного ареалу міста — єдиний історичний будинок, який могли побачити гості столиці одразу по дорозі з вокзалу», — повідомив колишній нардеп Юрій Левченко у фейсбуці.

 


«Спочатку в будинку, який був у чудовому стані, вибили вікна, аби він сам «загнувся», після чого громадськість підняла крик. Забудовник вирішив не «ризикувати», і сьогодні — на вихідних (10-11 квітня. — Ред.) — цей чудовий будинок швиденько вбили. Замість нього тепер планується одоробло на 26 поверхів...


Весь цей час Кличко міг зупинити це варварство, але йому важливіші інтереси його друзів-злобудовників, ніж історія нашої столиці», — додав Юрій Левченко.