Ситуаційний контроль: перед фіналом ЧУ «Шахтар» і «Динамо» здобули синхронні перемоги

13.04.2021
Ситуаційний контроль: перед фіналом ЧУ «Шахтар» і «Динамо» здобули синхронні перемоги

У матчі проти ковалівського «Колоса» «Олімпік» зазнав восьмої поразки поспіль. (Фото з сайта koloskovalivka.com.)

Вітчизняна футбольна першість поступово наближається до свого фіналу. П’ять турів залишилося зіграти командам УПЛ в ювілейному, 30-му за ліком, чемпіонаті країни.

 

Водночас уже наступної суботи може прояснитися питання з майбутнім тріумфатором змагань. В анонсі поєдинку прямо так і написано: «переможе чемпіон».

 

Наразі головних претендентів на «золото» в турнірній таблиці розділяє сім очок, і для відродження інтриги в чемпіонські гонці «Шахтарю» неодмінно потрібно перемогти «Динамо» в українському класико 17 квітня.

 

«Підходимо до матчу з динамівцями в хороший момент. Команда додає», — наставник «гірників» Луїш Каштру оцінив готовність своїх підопічних до ключового поєдинку нинішнього чемпіонату.


У минулому турі «Шахтар» без проблем переграв «Маріуполь», за який виступає традиційно багато вихованців донецького клубу. Щоправда, через особливі умови орендних договорів проти «гірників» у тому матчі за приазовську команду не могли зіграти більше десяти орендованих футболістів. Відтак гра проти земляків перетворилася для команди Каштру на легку прогулянку.


А от у суботньому протистоянні з «біло-синіми» легкого життя «гірники» точно не матимуть. Очолювані екс­наставником «Шахтаря» Мірчею Луческу, столичні динамівці спробують саме в очному двобої з конкурентом убезпечити себе від тривожної кінцівки в чемпіонаті.


От тільки грати проти «Шахтаря» «біло-синім» доведеться без свого капітана Сергія Сидорчука, котрий пропустить важливий матч через перебір жовтих карток. Також немає певності і в готовності до «класико» кращого динамівського бомбардира Віктора Циганкова, котрий продовжує відновлюватися після травми.


Утім в останніх матчах команда Луческу і без свого лідера атак демонструє непоганий забивний потенціал. Здолати непоступливих суперників, до числа котрих входить як «Олександрія», так і «Дніпро-1», динамівці змогли перш за все завдяки упевненому контролю гри. Відзначимо, що динамівці — перша в 2021-му році команда, котра завдала поразки «Дніпру-1».

 

А от донецький «Олімпік» після рестарту чемпіонату не набрав іще жодного очка. Не допомогла «олімпійцям» стати на переможний шлях і зміна головного тренера. Після призначення на тренерський місток Юрія Калитвинцева команда програла шість матчів поспіль.

 

Загалом же в пасиві «Олімпіка» вісім поразок в останніх восьми поєдинках чемпіонату. А це — новий антирекорд клубу. При цьому відзначимо, що грати домашній поєдинок проти «Колоса» команді Калитвинцева довелося на полі суперника, адже віднедавна, згідно з рішенням КДК УАФ, донецькому клубу заборонено приймати опонентів на стадіоні «Динамо», котрий «олімпійці» використовували як домашню арену.

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 21-й тур. «Маріуполь» — «Шахтар» — 0:3 (Мораес, 34, 78 (пен.); Соломон, 37), «Динамо» — «Дніпро-1» — 2:0 (Миколенко, 58; Сидорчук, 68; вилучення: Довбик, 61 («Д»)), «Десна» — «Олександрія» — 4:1 (Імереков, 33; Тотовицький, 54, 90+4;Гуцуляк, 78 — Ковалець, 29), «Зоря» — «Інгулець» — 2:0 (Юрченко, 52; Жуніньйо, 66), «Ворскла» — «Львів» — 2:1 (Кане, 47; Кулач, 50 — Довгий, 72), «Рух» — «Минай» — 2:0 (Кухарук, 66; Кондраков, 83 (пен.)), «Олімпік» — «Колос» — 1:2 (Каргбо, 30 — Костишин, 68 (пен.); Мілько, 87; вилучення: Екра, 57 («О»)).


* * *


Поєдинки 22-го туру (16-18 квітня): «Львів» — «Олександрія», «Минай» — «Десна», «Ворскла» — «Зоря», «Шахтар» — «Динамо», «Інгулець» — «Рух», «Маріуполь» — «Олімпік», «Колос» — «Дніпро-1».