Зі старим знайомим: хто з біатлонних збірників поїде на Олімпіаду в Пекіні

02.04.2021
Зі старим знайомим: хто з біатлонних збірників поїде на Олімпіаду в Пекіні

Словенець Урош Велепець удруге поведе жіночу збірну України на Олімпійські ігри. (Фото з сайта sport.ua.)

Свої останні гонки Кубка світу українська біатлонна збірна провела в шведському Остерсунді, проте заключну крапку в сезоні вітчизняні стріляючі лижники та лижниці поставили в Буковелі, де наприкінці березня відбувся чемпіонат України.


Перша частина національних баталій на новозбудованому біатлонному стадіоні пройшла в грудні, коли, без участі лідерів українського біатлону, там, так би мовити, відбулася обкатка нової траси.

 

Її головним недоліком назвали не до кінця зведений бетонний мур, який має повністю відгороджувати стрільбище від гірськолижного підйомника, що знаходиться позаду мішеней.

 

Тоді, нагадаємо, через виявлені проблеми з безпекою організаторам довелося видозмінити кілька гонок, виключивши з їхньої програми стрілецьку частину змагань.


У березневому Буковелі біатлоністи організаційних форс-мажорів не мали, адже під час весняної частини ЧУ на гірськолижному курорті діяв коронавірусний локдаун і підйомник мусив відпочивати.


Водночас від українських біатлоністів на ЧУ-2021 їхні наставники прагнули побачити максимум. Після напруженого й непростого міжнародного сезону кращих представників вітчизняного біатлону до Буковеля покликали невипадково.


У лютому наступного року в Пекіні відбудуться Зимові олімпійські ігри, й керівництву ФБУ необхідно було вже зараз окреслити коло збірників, котрі незабаром розпочнуть свою цілеспрямовану підготовку до головних стартів чотириріччя.


І тут, краще за інших, показали себе ті, хто в силу різних обставин не спромігся вразити тренерський штаб на етапах Кубка світу. Показовими виглядають перемоги Анастасії Меркушиної та Дмитра Підручного в головній гонці ЧУ — мас-старті. Минулий сезон обоє не хочуть називати для себе провальним, утім не приховують, що могло бути й значно краще.


«Складним був сезон. Дуже багато було перепадів, тож однозначно його оцінити не можна», — зазначила Анастасія Меркушина.


Водночас капітан чоловічої збірної України Дмитро Підручний свої здобутки за сезон називає посередніми: «Були плюси й мінуси. У мене третій кращий результат у кар’єрі в Кубку світу, тож це точно не провал».

 

А от досвідчена Вікторія Семеренко своїм скромним результатам абсолютно не рада. «Добре, що це був не олімпійський сезон», — каже олімпійська призерка Сочі-2014.


У Буковелі, в суперництві з сестрою Валентиною, Оленою Підгрушною та Анастасією Меркушиною, Віта виграла спринт, чим, вочевидь, трохи підсолодила гіркоту від нещодавніх невдач.


А вже скоро для збірної України розпочинається новий етап. І одразу по завершенні ЧУ керівництво ФБУ оголосило склад синьо-жовтої команди, котра вже в травні розпочне готуватися до Олімпіади в Пекіні. На виконкомі федерації було вирішено, що Юраю Санітрі краще займатися не всією збірною, а, як і раніше, готувати лише її чоловічий склад.

 

Відтак у новому сезоні в розпорядженні словака будуть лише Дмитро Підручний, Артем Прима, Антон Дудченко, Богдан Цимбал, Артем Тищенко, Тарас Лесюк та Руслан Ткаленко.


Водночас на чолі жіночої команди знову стане словенець Урош Велепець. Після не надто вдалої Олімпіади-2018 він займався лише індивідуальною підготовкою Юлії Джими, проте, зваживши всі «за» і «проти», очільник ФБУ Володимир Бринзак удруге вирішив віддати українських біатлоністок — Олену Підгрушну, Анастасію Меркушину, Юлію Джиму, Дар’ю Блашко, Катерину Бех, Ірину Петренко, Анну Кривонос — під крило цього наставника.

 

При цьому сестри Семеренко, як і раніше, продовжать тренуватися під орудою свого персонального «коуча» Григорія Шамрая й долучатимуться до збірної лише для проведення тестів та контрольних тренувань.