І полярники, i степовики: збірна Україна програла два матчі відбору на ЧС-2022

02.04.2021
І полярники, i степовики: збірна Україна програла два матчі відбору на ЧС-2022

Маючи велику ігрову перевагу, українська збірна не змогла вдома переграти збірну Казахстану. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Не втомлюються дивувати своїх шанувальників футболісти національної збірної України.

 

Почавши відбір на чемпіонат світу-2022 несподіваною нічиєю з чинним чемпіоном планети, підопічні Андрія Шевченка й у наступних двох поєдинках першого кваліфікаційного «вікна» досягли не менш сенсаційних здобутків.

 

Спочатку «синьо-жовті» на заключних хвилинах поєдинку випустили перемогу над скромною збірною Фінляндії, а згодом не змогли втілити в життя свою беззаперечну перевагу над аутсайдером «групи» — командою Казахстану. Останні дві осічки трапилися з вітчизняними збірниками в Києві.


Загалом, у трьох перших матчах відбору українські футболісти спромоглися на доволі унікальний результат, завершивши всі поєдинки з однаковим рахунком — 1:1.


Стабільно, без поразок. Маючи бажання, можна знайти достатньо позитивних відтінків у загалом не надто успішному березневому «турі» команди Андрія Шевченка.


Можливо, заколисані почутими дифірамбами після приємного результату на «Стад де Франс», українські збірники занадто високо піднялися в небо.

 

Утім вагомі очкові втрати в домашніх поєдинках iз фінами та казахстанцями, думається, подіють на вітчизняних футболістів протверезливо.


«Гра з Казахстаном буде для нас іще одним уроком», — підсумував невтішні здобутки березневого відбору капітан «синьо-жовтих» Олександр Зінченко.


На відміну від в’язкого напруженого поєдинку з фінами, проти казахстанців збірній України гралося досить легко. Можливостей, аби ще до перерви вирішити на свою користь долю матчу, в команди Шевченка було вдосталь. І навіть після несподівано пропущеного гола у відповідь «синьо-жовті» могли не раз схилити шальки терезів на свою користь.

 

Утім неймовірного рівня легковажність не дозволила українським збірникам здобути першу перемогу у відборі на ЧС-2022.


«У трьох матчах була ротація, тому я не бачу проблем iз втомою. Бачу проблеми в концентрації та реалізації моментів. Було достатньо можливостей, щоб виграти матч.

 

Нам потрібно знову стати командою. Результат негативний. Усю відповідальність беру на себе», — підсумував нічию з Казахстаном Андрій Шевченко.


Здобувши у стартових матчах лише третю частину можливих очок, збірна України, по суті, позбавила себе нагоди боротися з французами за перемогу в групі. Тепер «синьо-жовті» мусять концентруватися на боротьбі за друге місце в групі, котре дозволить його володарю зіграти в кваліфікаційному «плей-оф».

 

І тут, як-то кажуть, усе в руках української команди. Варто додати, що до стикових матчів можна буде потрапити й через Лігу націй, для чого потрібно буде виграти «фінал чотирьох» у своєму дивізіоні.


Однак слід пам’ятати, що попереду в української збірної фінальна частина чемпіонату Європи. І здається, що майбутнім турніром наразі зайняті всі думки Шевченка.


Не виключено, що в перших матчах кваліфікації на ЧС-2022 наставник «синьо-жовтих» відпрацьовував ігрові моделі (зокрема, гру в п’ять захисників) на континентальний форум, де українців чекають непрості поєдинки з Нідерландами, Австрією та Північною Македонією. Експерименти, слід визнати, пройшли не надто вдало. Але й відсутність хорошого результату — теж результат.

 

Тож залишається сподіватися, що українські футболісти добре опрацюють пройдені уроки й зможуть потішити своїх уболівальників у найважливіших матчах нинішнього футбольного року яскравими перемогами.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Кваліфікація. Група D. 3-й тур. Україна — Казахстан — 1:1 (Яремчук, 20 — Мужиков, 59; У: Трубін, Караваєв (Тимчик, 87), Кривцов, Матвієнко, Михайличенко, Сидорчук (Марлос, 66), Шапаренко (Довбик, 81), Зінченко, Маліновський, Мораес (Зубков, 67), Яремчук).
Турнірне становище: Франція — 7 (3 матчі), Україна — 3 (3), Фінляндія — 2 (2), Боснія та Герцеговина, Казахстан — 1 (2).