Йде, щоб повернутися «легітимним»: прем’єр Вірменії у квітні подасть у «хитру» відставку

30.03.2021

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян у неділю, 28 березня, заявив, що подасть у відставку для проведення в країні дострокових парламентських виборів.

 

«У квітні я подам у відставку не щоб піти, а щоб відбулися позачергові парламентські вибори. У цей період я продовжу залишатися в. о. прем’єра», — сказав Пашинян на зустрічі з мешканцями села Арагац у рамках поїздки по Армавірській області Вірменії, передає агенція «Інтерфакс».


Дострокові вибори у Вірменії мають відбутися 20 червня. Втім дата не остаточна, оскільки не затверджена офіційно. Опозиція домагається повного відходу Пашиняна «від справ».

 

Опоненти прем’єра 28 березня провели черговий мітинг у центрі Єревана. Раніше вони висловлювали побоювання, що без відставки Пашиняна вибори не будуть чесними, але глава уряду пообіцяв, що в разі поразки передасть владу наступнику.


Протести у Вірменії тривають iз минулого року. Невдоволення опозиції викликала мирна угода з Азербайджаном щодо Нагірного Карабаху.

 

Згідно з документом, частина територій регіону перейшла під контроль Азербайджану. Пашинян наполягає, що лише за допомогою такого договору можна було припинити загострення конфлікту й остаточну поразку  Вірменії.


Останні вибори до парламенту Вірменії — Національних зборів — відбулися у грудні 2018 року. Вони були достроковими, перемогу на виборах здобув блок на чолі з Пашиняном. Парламент Вірменії обирають кожні п’ять років.


В опозиції не збираються чекати так довго і мають намір зосередитися на тому, щоб повністю усунути Пашиняна від влади, який навіть якщо і подасть у відставку у квітні, продовжить виконувати обов’язки прем’єра.

 

«Ми повинні перетворити де-юре відставку Пашиняна у відставку де-факто й усунути його від влади», — заявив координатор опозиційного «Руху порятунку батьківщини» Ішхан Сагателян на мітингу опозиції в неділю в Єревані.