Кримінальний талант з Тернопільщини «навудив» в 11 країнах десятки мільйонів доларів

30.03.2021
Кримінальний талант з Тернопільщини «навудив» в 11 країнах десятки мільйонів доларів

39-річному жителю Тернопільщини повідомлено про підозру в розробці фішингового (від англійського слова fishing — риболовля), шахрайського інтернет-сервісу для атак на фінансові установи та поштові сервіси, який фахівці визнали одним iз найбільших у світі.

 

У результаті злочинної діяльності чоловіка постраждали фінустанови 11 країн світу, а збитки сягають десятків мільйонів доларів.


Хакера викрили працівники Департаменту кіберполіції спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції в ході міжнародної спецоперації з правоохоронцями Сполучених Штатів Америки та Австралії.

 

За наявними даними, він розробив фішинговий пакет та спеціальну адміністративну панель до нього, які були націлені на вебресурси понад сотні банків та їхнiх клієнтів у країнах Європи та Австралії.


За інформацією правоохоронців, ця адмінпанель дозволяла контролювати облікові записи користувачів, які зареєструвалися на скомпрометованих ресурсах та вводили свої платіжні дані.

 

Надалі ці дані використовували хакерські угруповання у власних цілях. За результатами комп’ютерно-технічних експертиз виявлено сотні різноманітних шкідливих програмних продуктів, які демонстрував та продавав фігурант у власному інтернет-магазині у сумнозвісній мережі Darknet.


Інтернет-злочинцю повідомлено про підозру за ч. 2. ст. 361-1 («Створення з метою використання, розповсю­дження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут») Кримінального кодексу України.

 

Йому загрожує до п’яти років позбавлення волі з конфіскацією програмних чи технічних засобів. Досудове розслідування триває. Процесуальне керівництво здійснює офіс генерального прокурора України.