Нетаньяху пішов ва-банк: чому четветі вибори навряд чи вирішать політичну кризу в Ізраїлі

26.03.2021
Нетаньяху пішов  ва-банк: чому четветі вибори навряд чи вирішать політичну кризу в Ізраїлі

У Нетаньяху є шанс і далі втриматися біля керма.

У вівторок, 23 березня, в Ізраїлі відбулися дострокові парламентські вибори, четверті за два останні роки.

 

Ці останні вибори розглядалися як плебісцит довіри прем’єр-міністру Беньяміну Нетаньяху, який перебуває на цій посаді вже 12 років, найдовше з усіх глав урядів за всю новітню історію Ізраїлю.

 

Він же і був одним з ініціаторів дострокового переобрання парламенту, сподіваючись, що успіх програми вакцинації та низка мирних угод з арабськими країнами дозволять йому отримати більшість у парламенті, незважаючи на триваючі судові процеси проти нього щодо корупції, шахрайства та зловживань владою.

 

Погоджуючись на дострокові вибори, Нетаньяху йшов ва-банк, оскільки було невідомо, як поведуть себе виборці в умовах коронакризи.

 

Непевність щодо остаточного результату виборів ускладнювало те, що цього разу кількість невизначених виборців була високою — близько 15%. Тому результат залежав не тільки від того, кого підтримують виборці, а й від того, чи вони взагалі вирішили голосувати. Традиційно виборці правих партій охочіше брали участь. І в цьому розрахунку Нетаньяху не помилився.

 

Також свою роль відіграло те, що, з огляду на карантин, виборцям було надано можливість голосувати поза межами своїх виборчих округів, хоча це ускладнювало та затягувало підрахунок голосів. Але все ж явка виборців виявилася високою — 67,2%, повідомила 24 березня Центральна виборча комісія (ЦВК) Ізраїлю.


Водночас дозвіл на голосування за межами своїх виборчих округів вніс сум’яття в підрахунок голосів.

 

Результати голосування з 600 дільниць були подані до ЦВК з запізненням, а пізно ввечері середи, 24 березня, ЦВК і взагалі оголосила після підрахунку 97% відданих на виборах голосів, що з огляду на «людські помилки» мають бути перераховані голоси по 180 виборчих дільницях.

 

Є сумніви, що повторний підрахунок та дорахування  3% голосів, які були віддані у так званих «подвійних конвертах», а це голоси військовослужбовців, мешканців будинків престарілих, в’язнів тюрем, хворих у лікарнях та осіб, які перебувають на карантині у зв’язку з зараженням коронавірусом, суттєво змінять результати голосування. Втім усе можливо.


Наразі ж результат такий: виборчий бар’єр долають і проходять до Кнесету 13 політичних партій, які й поділять між собою 120 парламентських місць. Головна сенсація виборів (до оголошення остаточних результатів після дорахунку та перерахунку), що партія Беньяміна Нетаньяху «Лікуд» разом зі своїми найближчими прибічниками, навіть із потенційним коаліціянтом — партією «Яміна» Нафталі Беннета — набирає лише 59 мандатів, а для бузумовного отримання права на формування уряду потрібен мінімум 61 мандат.


Втім «Лікуд» є незаперечним переможцем виборів із 30 здобутими депутатськими мандатами. На другому місці «Єш атід» — 18 мандатів, на третьому — ШАС із 9 мандатами. Головний суперник «Лікуда» на попередніх дострокових виборах ліва партія «Кахоль-лаван» посіла лише четверте місце з 8 мандатами.


Виходячи з наявних на цей час результатів виборів, права коаліція Беньяміна Нетаньяху має 59 зі 120 парламентських мандатів, а опозиція — 61.

 

Але, як зазначають ізраїльські політологи, більшість з опозиційних партій не підуть на коаліцію з депутатами від арабської меншини в парламенті, а значить, опозиція може об’єднати в своїх різношерстих лавах (окрім арабів) лише 56 депутатів.

 

Перевага коаліції Нетаньяху очевидна. Старий політичний «лис» може закинути в ставок, у якому плавають з десяток «опозиційних карасів», вудку з привабливою для когось із них наживкою, і якийсь «карась» із двома чи більше депутатськими мандатами сприйме її достатньо привабливою, щоб проковтнути.

 

Все вказує на те, що Нетаньяху після 12 років перебування біля керма Ізраїлю залишиться керувати й надалі.