На Полтавщині грабіжник забрав у бабусі всі гроші і поїв банани зі сметаною

26.03.2021

Колегія суддів Оржицького районного суду Полтавської області призначила покарання у вигляді 7 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна 39-річному мешканцю Лубенського району, якого визнано винним у розбоях та грабежі, вчинених повторно, поєднаних із проникненням у житло. Про це повідомила пресслужба обласної прокуратури.


За даними слідства, чоловік, пошкоджуючи вікна та дахи будинків, попередньо їх знеструмивши, проникав уночі до житла одиноких жінок похилого віку і, погрожуючи застосуванням насильства, викрадав гроші, дорогоцінності, продукти тощо.

 

Упродовж січня минулого року на території Лубенщини зловмисник скоїв таким чином два розбійних напади та грабіж.


Нам удалося дізнатися про обставини одного зі злочинів.


— Я вже лягла, було, спати, але потім встала, щоб прийняти заспокійливе, — розповіла 85-річна мешканка села Михнівці Любов Сидоренко. — Підійшла до вимикача — немає світла. У темноті стала пробратися до холодильника, де зберігаю ліки. І раптом хтось хапає мене ззаду за горло: «Давай гроші!» Відповіла ввічливо: «Візьміть під подушкою».

 

Пішов, узяв три тисячі: «Мало, давай ще». Довелося зізнатися, де лежать 500 гривень, відкладених із пенсії на ліки. А серце від хвилювання ледь не вискочить.

 

«Можна мені ліки на кухні взяти?» — спитала незваного гостя. Він не заперечував, навіть ліхтариком мені присвітив. Тут я й роздивилася, хто заліз до мене в хату: високий, худий, середніх літ, на обличчі чорна маска з вирізом для рота. Як не дивно, йти від мене не поспішав. Поліз у холодильник, дістав банани, сметану, відкрив банку з компотом. От, думаю, голодний бандит попався.

 

«І довго ви в мене будете?» — питаю.

 

«Та ще з годинку посиджу», — відповідає. «Тоді я вас попрошу принести мені ліки з кухні» — кажу йому. Слава Богу, не відмовив. І мобільний телефон не забрав, залишив, як просила, на вікні веранди.


Оговтавшись, баба Люба пішла до брата, який живе неподалік, і розповіла про нічну пригоду. Він заявив у поліцію.

 

Поліцейські досить швидко встановили особу зловмисника. Чоловіка видала його статура — адже не кожен проникне в дім через вузьке віконце на даху.


Любителя легкої наживи затримали в одному з сіл Лубенського району,  розташованому за десятки кілометрів від Михнівців, звідки він родом.

 

Як особа, котра недавно звільнилася з місць позбавлення волі, він був під особливим контролем правоохоронців, і до нього навідалися в першу чергу.

Затриманий (раніше був судимий також за розбої й грабежі) спочатку не заперечував своєї причетності до проникнення у хату баби Люби.

 

Розповів, що в незнайоме йому село приїхав рейсовим автобусом завидна, про­йшовся вулицями, придивляючись, у якій хаті не чинитимуть опору. А як стемніло, вибрався на дах і видавив скло у вузенькій рамі.


Однак у суді свою причетність до вчинення злочинів обвинувачений заперечував. Проте його вина була доведена на підставі зібраних доказів: проведених експертиз, слідчих експериментів, обшуків, свідчень потерпілих.


Баба Люба, до речі, після тієї нічної пригоди нарешті погодилася перебратися до доньки у Лубни, яка давно вже просила її про це.