У Холодному Яру розквітли унікальні первоцвіти

26.03.2021
У Холодному Яру розквітли  унікальні первоцвіти

У Холодному Яру квітнуть підсніжники. (Фото Національного історико-культурного заповідника «Чигирин».)

На Черкащині у Холодному Яру знову розквітла плантація первоцвітів.

 

І вже традиційно щороку цю унікальну біло-зелену красу охороняють студенти й викладачі навчально-наукового інституту природничих та аграрних наук Черкаського університу імені Богдана Хмельницького, чигиринські науковці, екологи, лісівники Кам’янського лісгоспу.


Екологічну акцію «Первоцвіт» черкаські любителі природи проводять кожної весни з 1993 року, аби зберегти популяцію рідкісного підсніжника складчастого, який росте тільки тут, на Чигиринщині, та ще в Криму.


Як розповіли «УМ» у Національному історико-культурному заповіднику «Чигирин», співробітники якого й започаткували таку екологічну акцію, за минулі роки було проведено колосальну роботу з охорони, збереження, вивчення та популяризації підсніжника складчастого та місць його зростання в Холодному Яру.


«Завдяки цій роботі популяція червонокнижного підсніжника значно збільшилася, ділянки розширилися, а українські туристи й гості з-за кордону можуть побачити унікальне місце зростання гірського виду в центрі України — Холодному Яру», — розповідають науковці «Чигирина».


І додають, що цього року екологічна акція «Первоцвіти» у Холодному Яру розпочалася трішки з запізненням через затяжну зиму. Але приємно, що багаторічна роз’яснювальна робота діє і зменшується число тих, хто хоче нарвати собі первоцвітів.


До речі, наразі до Холодного Яру помилуватися плантаціями підсніжника складчастого приїжджає чимало туристів з усієї України.