ПАРКан для парку: у Полтаві протестували проти забудови берега Ворскли

26.03.2021
ПАРКан для парку: у Полтаві протестували проти забудови берега Ворскли

Полтавців збурив той факт, що на території біля Прирічкового парку несподівано виріс паркан. (Фото автора.)

Перед засіданням сесії Полтавської міської ради громадські активісти влаштували акцію протесту, під час якої порушували як задавнену проблему шкоди для навколишнього середовища Макухівського сміттєзвалища, так і питання можливої забудови берега річки Ворскла.

 

Зокрема, полтавців збурив той факт, що на початку березня на території між готелем «Турист» та Прирічковим парком несподівано виріс паркан.

 

11 березня на сайті Полтавської міської ради з’явилася петиція з вимогою не вдаватися до забудови зеленої зони загального користування біля Прирічкового парку, яка обмежить вільний доступ містян до берега річки. Петиція одразу ж набрала необхідну кількість голосів.


Депутати від різних фракцій, котрі спілкувалися з протестувальниками, запевнили, що також не підтримують забудови означеної території. Вони пророкують: якщо, мовляв, забудовнику надати доступ до річки, далі буде забудована вся берегова лінія.

 

«Ті люди, за яких ви голосували, нині хочуть продати те, що належить нам із вами, нашим дітям. Прирічковий парк планують забудувати, скориставшись тим, що його межі не визначені. Хоч президент під час візиту до Полтави наголошував, що найперше завдання — зробити в місті, де є річка, набережну, — нагадав депутат міськради Юрій Бражник.

 

— Відтак ми відстоюватимемо свою позицію до кінця: жодної забудови до тих пір, доки не будуть чітко визначені межі парку. А от питання, будувати там щось чи ні, має вирішувати громада, а не міський голова та його прибічники».


Депутат міськради Юлія Городчаніна пригадала, що, будучи активісткою, із 2016 року неодноразово виходила на захист Прирічкового парку.

 

«Ми довгий час боролися, перш ніж відмінили рішення про будівництво там Льодового палацу, потім була схожа історія з автомобільними стоянками. Нині ситуація не змінилася: незважаючи на відсутність дозволу на будівництво, біля Прирічкового парку з’явився паркан. Ми знову маємо захищати наш парк від чергових забудовників. Та я безмежно щаслива, що з кожним роком усе більше людей готові відстоювати своє право на безперешкодний доступ до місць загального відпочинку. Однозначно берег, доступ до річки мають лишитися відкритими для громади».


Громадський активіст Вадим Дудник запропонував організувати суботник, аби обережно розібрати той злощасний паркан біля Прирічкового парку.

 

«Якщо забудовник стягне туди важку техніку, поставить охорону, зробити це буде набагато важче. Відтак у Полтаві може бути друга «кривава» арка», — попередив він.

 

«Треба реально щось зробити з тим парканом, — підтримав активіста депутат міськради Юліан Матвійчук. — Якщо забудовник не має дозволу на будівництво, якого дідька він там щось робить?» Втім інші депутати закликали присутніх діяти в межах закону, аби не уподібнюватися тим, хто без громадського обговорення, діалогу з людьми зводить огорожу.

 

«Якщо ми доведемо в суді, що цю землю передали незаконно, без земельних торгів, перепродавши начебто незавершене будівництво, якого (усі це добре знають) там ніколи не було, тоді разом із поліцією зможемо демонтувати той паркан, — заявила Юлія Городчаніна. — Станом же на сьогодні ця територія перебуває в оренді до 2038 року». Депутат міської ради Вадим Ямщиков згадав про незаконне будівництво багатоповерхівки поблизу Полтавського кадетського корпусу.

 

«І ніхто не може його зупинити. А все чому? Бо в нас украй прогнила система», — резюмував він.


Депутат міськради Сергій Іващенко зауважив: «Моє бачення просте: Прирічковий парк має лишатися парком. І зараз ми виступатимемо за те, щоб у жодному разі не давати дозволу на розробку містобудівної документації. Сподіваюся, нам вдасться зупинити забудову. А стосовно проблеми Макухівського сміттєзвалища, то я мав спілкування з представниками ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго» — у них є серйозні напрацювання з питання переробки сміття, які мають право на життя. І вони готові представити їх громаді».


«На мій погляд, у нас достатньо підприємців, які б із задоволенням забирали сміття й заробляли гроші на здешевленні електроенергії. Головне — віддайте їм ці побутові відходи безплатно. Сміттєсортувальна лінія — це ж не настільки «дороге» питання. Тож я не розумію, чому його не вирішують, — обурюється Вадим Дудник. — Моя позиція така: ми не повинні накопичувати непотріб, його треба сортувати й заробляти гроші на переробці. У нас склобій для власної переробки закуповують за кордоном — при тому, що на Макухівському сміттєзвалищі його хоч відбавляй».

А ТИМ ЧАСОМ...

Під час сесії Полтавської міської ради рішення щодо пункту питання «Про розроблення детальних планів територій», який стосувався забудови території біля Прирічкового парку, викликало чергову суперечку.

 

Міський голова Олександр Мамай запропонував проголосувати, а коли вже безпосередньо постане питання будівництва, запросити забудовника — будівельну компанію Novos Development.

 

Утім після довгого обговорення рішення так і не змогли ухвалити. Міський голова знайшов вихід із ситуації, запропонувавши потім проголосувати за питання в цілому.

 

Після повернення до питання «Про розроблення детальних планів територій» депутати 23 голосами ухвалили рішення стосовно нього без правок, у тому вигляді, в якому й подали на сесію.