«Треба розбиратися в собі»: три вітчизняні баскетбольні клуби вилетіли з Кубка Європи ФІБА

26.03.2021
«Треба розбиратися в собі»: три вітчизняні баскетбольні клуби вилетіли з Кубка Європи ФІБА

«Прометей», як й інші два українські колективи, показавши безвольну гру, вилетів із Кубка Європи. (Фото з сайта fbu.kiev.ua.)

Одразу три клуби вітчизняної суперліги потрапили до раунду «плей-оф» Єврокубка.

 

Здавалося, маючи таке потужне представництво, український чоловічий баскетбол обов’язково матиме свого представника на пізніх стадіях турніру.


Проте жодному з українських повпредів на євроарені — «Прометею», «Дніпру» та «Київ-Баскету» — не вдалося подолати 1/8 фіналу Кубка Європи. Немов під копірку всі вони зазнали однотипних поразок у поєдинках із доволі скромними опонентами.


Продовжуючи ідею гри в ізольованих «бульбашках», поєдинки 1/8 фіналу у ФІБА-Європа вирішили проводити на нейтральних полях.

 

При цьому процедура визначення переможця дуелі була обмежена одним поєдинком.


«Прометей» із Кам’янського краще за інших українських повпредів пройшов груповий раунд Кубка Європи, вигравши на шляху до стикових матчів усі три матчі в «пульці».
Виглядало так, що успішна хода команди Віталія Чернія продовжиться й у 1/8 фіналу.

 

Упродовж більшої частини свого протистояння з бельгійським «Монсом» «Прометей» перебував у ролі лідера, однак у заключній чверті у грі баскетболістів з Кам’янського стався провал.


«Ми програли в грі, яку могли й зобов’язані були виграти. Знову все віддали в четвертій чверті. Невже наш тренерський штаб не може з цим нічого зробити. Згадаємо поєдинки з «Хіміком», «Тернополем», «Будівельником». Тепер ось «Монс». Ми все програвали в заключній чверті. Кажуть, що на помилках вчаться, але якось не вчимося. Це вже зовсім не смішно», — обурювався вильотом з євророзіграшу президент «Прометея» Володимир Дубинський.


Дуже схожу риторику по завершенні виступів своєї команди на євроарені мав і власник «Дніпра». Як і його колега з «Прометея», Валерій Кондратьєв випустив чимало критичних стріл на адресу гравців та тренерів.

 

«Ми повинні були проходити суперника, але жахлива гра в захисті плюс поганий напад дали свій результат. Команда виявилася просто неготовою до цієї битви, ні в моральному, ні у фізичному плані», — наголосив президент дніпровського клубу.

 

Після беззубої гри в дуелі з румунською «Ораді» (72:78) тепер Кондратьєв чекає реабілітації від команди в національному Кубку та чемпіонаті.


Завершивши виступи на євроарені, роботою над помилками також займатимуться й у «Київ-Баскеті». Маючи в третій чверті перевагу у вісім очок над ізраїльським «Іроні», нічого не віщувало неприємностей для столичного клубу.

 

Проте в один момент підопічні Айнарса Багатскіса просто вимкнулися з гри, дозволивши опоненту кардинально змінити рахунок на табло. 8:29 — із таким рахунком для киян завершилася третя десятихвилинка матчу, після чого шансів на участь у чверть­фіналі практично не залишилося.

 

«Чесно, навіть не знаю, що сказати в такій ситуації. Зараз ми повинні розібратися в собі. Зрозуміти, що сталося», — резюмував Багатскіс.

ТАБЛО

Кубок Європи ФІБА. 1/8 фіналу (з одного матчу). «Іроні» (Ізраїль) — «Київ-Баскет» — 90:76 (22:23, 14:21, 29:8, 25:24),  «Дніпро» — «Орадя» (Румунія) — 72:78 (19:18, 16:20, 15:20, 22:20), «Прометей» — «Монс» (Бельгія) — 81:88 (23:13, 23:22, 14:16, 21:37).