«Переграли» невдачу: збірній України вдалося зіграти з французами унічию

26.03.2021
«Переграли» невдачу: збірній України вдалося зіграти з французами унічию

Важка поразка збірній Франції в товариському матчі восени минулого року глибоко закарбувалася в пам’яті українських збірників.

 

«Після таких матчів, коли програєш 1:7, перестаєш вважати себе футболістом. Реально соромно. Не можна програвати з таким рахунком», — напередодні старту в кваліфікації на ЧС-2022 форвард бельгійського «Генка» та української збірної Роман Яремчук пригадав невдалий жовтневий матч на «Стад де Франс».


Як не хотілося «синьо-жовтим», але кваліфікацію на катарський «мундіаль» потрібно було розпочинати саме матчем проти чинних чемпіонів світу. І тут важливо було знову не наступити на ті ж граблі.


Перед грою з французами головний тренер української збірної Андрій Шевченко запевнив, що команда добре попрацювала над помилками й має конкретний план для успішного протистояння з командою Дідьє Дешама на її полі.


Що саме замислив Шевченко з помічниками, стало зрозуміло ще до початку поєдинку, коли з’явилися стартові склади команд. Прихильник конструктивної та атакувальної гри, наставник «синьо-жовтих» на матч проти французів виставив одразу п’ятьох захисників. «Грати з командою Франції у відкритий футбол — це самогубство», — пояснив свій вибір Шевченко.


Проте господарі досить швидко відкрили рахунок у матчі — форвард «Барселони» Антуан Грізманн на 19-й хвилині красивим обвідним ударом розпечатав ворота Георгія Бущана. Подумалося, що чергового розгрому «синьо-жовтим» не уникнути.


Проте говорити, що швидкий гол «триколірних» виявив неспроможність української ігрової моделі, підстав не було. Більше того, якби на матчі працювала система ВАР, красивий гол Грізманна довелося б скасувати, оскільки під час розгортання атаки його асистент перебував у «офсайді».


Зрештою, після пропущеного гола вибудувана українцями схема не розсипалася. Щільна гра з опонентами, підстраховка партнерів, «тиск на м’ячі» — запропонований Шевченком план давав результат.


Мінімізуючи атакувальний потенціал опонента, в складі котрого, окрім Грізманна, діяли знані Погба, Мбаппе та Жиру, «синьо-жовті» паралельно намагалися відшукати свій шанс біля воріт Уго Льйоріса. І в одному з моментів у другому таймі їм посміхнулася удача — після удару Сергія Сидорчука м’яч кардинально змінив траєкторію польоту й по-зрадницьки закотився у ворота досвідченого голкіпера французів.


Надалі українцям, які, за словами їхнього нового капітана Олександра Зінченка, приїхали на «Стад де Франс» із прагненням як мінімум не пропустити, важливо було зберегти міцність захисних редутів.

 

І після гри очільник французів Дешам мусив визнати, що збірна України дуже добре захищалася. «Ми переглянули близько 20 поєдинків «синьо-жовтих», але вперше побачили таку манеру їхньої гри. Я не критикую тактику Шевченка. Він зробив свій ви­бір і отримав позитивний для команди результат», — зазначив очільник чемпіонів світу.


Хвалячи своїх підопічних за високу самовіддачу, Андрій Шевченко наголосив, що план на гру спрацював ідеально. «Хлопці — молодці. Було дуже тяжко грати проти такої хорошої команди, в якій так багато висококласних технічних футболістів. Вважаю, що нам повністю вдалося виконати все задумане», — наголосив головний тренер української національної команди.


Тепер «синьо-жовтим» потрібно закріпити стартовий результат, удало провівши наступні два відбіркові поєдинки вдома — проти збірних Фінляндії та Казахстану.

 

Свій стартовий поєдинок планетарного відбору фіни вдома завершили результативною нічиєю з командою Боснії — 2:2.

 

Однак у Києві скандинави (як, власне, й казахи) навряд чи робитимуть ставку на результативну гру, тож команді Шевченка доведеться демонструвати зов­сім інший футбол, який має повністю відрізнятися від французької стратегії.

 

По суті, «синьо-жовті» опиняться на місці «триколірних», коли доведеться шукати лазівки в насиченій обороні суперника. І для цього Андрію Шевченку потрібен іще один дієвий план.

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Кваліфікація. Група D. Фінляндія — Боснія — 2:2, Франція — Україна — 1:1 (Грізманн, 19 — Сидорчук, 57; У: Бущан, Караваєв, Кривцов, Забарний, Матвієнко, Миколенко, Шапаренко (Зубков, 86), Малиновський, Сидорчук (Коваленко, 79), Зінченко, Яремчук (Мораес, 72)).