ЄС запровадив санкції проти Росії та Китаю через порушення прав людини

24.03.2021

Рада Євросоюзу запровадила санкції щодо 11 осіб і чоти­рьох організацій iз Росії, Китаю та кількох інших країн за їхню причетність до серйозних порушень прав людини, повідомляє «Німецька хвиля».

 

Ці обмежувальні заходи ухвалили міністри закордонних справ 27 країн ЄС на своєму засіданні в Брюсселі в понеділок, 22 березня.

 

Список фізичних і юридичних осіб, які потрапили під санкції, опублікували того ж дня в Офіційному журналі ЄС.


Ці санкції запровадили у рамках ухваленого в грудні 2020 року режиму санкцій за порушення прав людини в усьому світі. Особам зі списку відтепер заборонено в’їжджати до ЄС, а якщо вони мають активи на території об’єднання, то їх буде заморожено. Останнє стосується також юридичних осіб, проти яких запровадили обмеження.


У Росії під санкції потрапили два чиновники, відповідальні за переслідування сексуальних меншин у Чечні. Це командир загону поліції швидкого реагування «Терек» Абузайд Вісмурадов і колишній керівник поліції у місті Аргун Аюб Катаєв.

 

Санкції щодо чотирьох осіб і однієї організації з Китаю запровадили за порушення прав уйгурів у провінції Сіньцзян. Це, зокрема, партійні чиновники та високопосадовий очільник силових структур у цьому регіоні. Обмеження наклали також на чиновників і бойовиків з Північної Кореї, Лівії, Еритреї та Південного Судану.


Це вже другий пакет санкцій Євросоюзу за порушення прав людини. Перший запровадили на початку березня проти чоти­рьох російських високопосадовців, причетних, на думку ЄС, до ареш­ту, переслідування та засудження опозиціонера Олексія Навального.


Санкції ЄС є скоріше сміховинними у порівнянні зi злочинами, за які їх запроваджують, але, все ж, ЄС запроваджує їх проти Китаю вперше за більш ніж 30 років, уперше після придушення протестів на площі Тяньаньмень. Обмежувальні заходи стали реакцією на стан у Синцзяні, де уйгурська громада зазнає жорстоких утисків і примусової праці.


Китайський уряд відразу ж оголосив, що у відповідь запроваджує санкції проти 10 європейських чиновників і чотирьох юридичних осіб ЄС за втручання у внутрішні справи Синьцзян-Уйгурського автономного району КНР. Про це йдеться у повідомленні МЗС КНР.


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, який перебуває з офіційним візитом у КНР, сказав, що спроби ЄС карати Росію і Китай за допомогою санкцій — «це просто нерозумно».