Реабілітаційний план: збірна України розпочинає відбір на ЧС-2022 матчем проти чемпіонів світу

24.03.2021
Реабілітаційний план: збірна України розпочинає відбір на ЧС-2022  матчем проти чемпіонів світу

Під час березневої фази відбору на ЧС-2022 наставник збірної України Андрій Шевченко приділятиме багато уваги теоретичним заняттям із підопічними. (Фото з сайта sport ua.)

Наступний чемпіонат світу з футболу, котрий у 2022 році прийме Катар, характеризується не тільки унікальними термінами проведення змагань (листопад — грудень), а й відмінним від попередніх «мундіалів» календарем кваліфікаційного етапу.

 

Якщо раніше групова стадія кваліфікації тривала більше року, то за нинішніх умов її результати стануть відомими через вісім місяців після старту.


А перші поєдинки відбіркового раунду ЧС-2022 в Європі пройдуть уже 24 березня.


Свій відбір на майбутній планетарний форум національна збірна України розпочинає в середу гостьовим матчем проти чинного чемпіона світу — збірної Франції.

 

Після чого в наступні сім днів на команду Андрія Шевченка чекатимуть іще два матчі відбору — проти Фінляндії (28 березня) та Казахстану (31 березня), котрі мають відбутися в Києві.


У жовтні минулого року «синьо-жовті» проводили з підопічними Дідьє Дешама контрольний спаринг, і тоді вітчизняна збірна зазнала найбільшої поразки у своїй історії — 1:7.

 

Готуючись до офіційного побачення з «триколірними», наставник збірної України Андрій Шевченко наголошує, що його команда вже зробила висновки з тієї прикрої невдачі.

 

«На нас чекає офіційний матч — тут буде зов­сім інша концентрація й мотивація. Знаємо силу збірної Франції, котра не просто так стала чемпіоном світу. Ми серйозно готуємося до цього поєдинку, й у нас, звісно ж, є план на гру», — каже очільник «синьо-жовтих».


Щоправда, в умовах напруженого ігрового графіку, коли за вісім днів потрібно буде зіграти три відповідальні матчі, свої стратегічні плани на гру «синьо-жовті» відточуватимуть більшою мірою на теоретичному рівні. «Часу на підготовку просто немає», — зазначає Шевченко.


При цьому наставник просить своїх футболістів максимально обмежити соціальні контакти, нагадуючи підопічним про їхній невдалий вояж до Швейцарії, коли через спалах коронавірусу в команді «синьо-жовтим» зарахували технічну поразку у вирішальному для них матчі Ліги націй.


Власне, днями Спортивний арбітражний суд Лозанни поставив крапку в тій неприємній для українського футболу історії.

 

Швейцарські судді не дослухалися до аргументів УАФ і залишили в силі рішення КДК УЄФА про присудження збірній України технічної поразки в матчі проти Швейцарії, наслідком якої став виліт «синьо-жовтих» з елітного дивізіону ЛН.

 

Пояснюючи своє рішення, САС наголосив, що жодної вини УАФ у зриві матчу не було, а збірна України стала випадковою жертвою пандемії COVID-19.


Тепер у таборі «синьо-жовтих» значно більше уваги приділяють протиепідемічним заходам і напередодні старту в планетарному відборі тримають збірників у так званій ізольованій «бульбашці».
Усі, хто прибув у розташування збірної, здали негативні ПЛР-тести на коронавірус.

 

Однак у команді Андрія Шевченка є суттєві кадрові втрати. Через травми у березневих матчах кваліфікації ЧС-2022 не зіграють лідери «Динамо» та «Шахтаря» — Віктор Циганков та Тарас Степаненко відповідно.

 

За таких обставин тренерському штабу «синьо-жовтих» доведеться більше уваги звернути на легіонерів, хоча, зрозуміло, в ігровому цейтноті без глибокої ротації не обійтися.