Москва — не посередниця: країни G7 назвали Росію стороною конфлікту на сході України

23.03.2021
Москва — не посередниця: країни G7 назвали Росію стороною конфлікту на сході України

Наш надiйний захист. (Фото з сайта ua.news.)

На фронті продовжують гинути українські воїни. Так, опівдні 18 березня отримав кульове смертельне поранення в голову 55-річний молодший сержант Віктор Пасєка родом із села Мончинці, що на Хмельниччині, який служив за контрактом.


А 20 березня на Донбасі від кулі снайпера загинув 28-річний Кирило Биковський, мешканець Кропивницького: він отримав поранення у плече і помер по дорозі до медзакладу. У молодого воїна вдома залишилися мати i сестри.


Не вщухали ворожі обстріли й у наступні дні: 21 березня збройні формування агресора чотири рази порушили режим припинення вогню.


Зокрема, окупанти відкривали вогонь по наших захисниках із мінометів 82-го калібру, гранатометів різних систем поблизу Водяного, що на Приазов’ї, з ручних протитанкових гранатометів — неподалік Лебединського.


Бойових втрат цього дня серед особового складу Об’єднаних сил унаслідок ворожих обстрілів не було.


Дії росіян укотре підтверджують те, що ворог цілеспрямовано порушує режим припинення вогню та не бажає дотримуватись існуючих домовленостей. Про всі факти порушень iз боку російсько-окупаційних військ українська сторона повідомила представників Місії ОБСЄ.


Станом на 7-му ранку 22 березня було зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню: неподалік Богданівки окупанти обстрілювали позиції українських захисників з автоматичних станкових гранатометів.


Додамо, що цими днями країни-учасниці Великої сімки підтвердили свою підтримку територіальної цілісності України і нагадали, що РФ є стороною конфлікту на Донбасі, а не посередником.

 

«Ми рішуче виступаємо проти триваючої дестабілізації Росією України, особливо проти дій РФ в окремих районах Донецької і Луганської областей, якими ігноруються зобов’язання, взяті нею згідно з Мінськими угодами. Росія є стороною конфлікту на сході України, а не посередником», — підкреслили  G7 у спільній офіційній заяві.


Зауважимо, що в районі ООС представники структурних підрозділів цивільно-військового співробітництва ЗС України навчалися проводити переговори.

 

Упродовж 16-18 березня вони взяли участь у курсі з розвитку навичок ведення перемовин, комунікації та фасилітаціії діалогів між військовими і цивільними за методикою Гарвардського переговорного проєкту.

 

Метою цього курсу є розвиток у військовослужбовців комунікативних навичок ведення переговорів, вільного спілкування з різними людьми і в різних ситуаціях (ділових, побутових, кризових), а також підвищення культури спілкування (формального та неформального).

 

Разом із військовослужбовцями до навчання також було залучено представників військово-цивільних адміністрацій та активних мешканців громад, розташованих поблизу лінії зіткнення.

 

Учасники курсу отримали необхідні знання та навички самостійного ведення діалогів між цивільними та військовими для пошуку спільних рішень щодо питань, пов’язаних із покращенням захисту мешканців громад на сході України.