Помаранчево-чорний нонсенс: «Шахтар» іще більше відстав від «Динамо» в чемпіонській гонці

23.03.2021
Помаранчево-чорний нонсенс: «Шахтар» іще більше відстав від «Динамо» в чемпіонській гонці

Сенсаційна поразка «Шахтаря» «Львову» ще більше віддалила «гірників» від чемпіонства. (Фото з сайта shakhtar.com.)

Для того, аби команда, котра веде боротьбу за національне «золото», програла супернику з останнього місця в турнірній таблиці, пропустивши при цьому одразу три м’ячі, повинні трапитися якісь форс-мажорні обставини.

 

Поразку донецького «Шахтаря» «Львову» у 19-му турі чемпіонату країни з рахунком 2:3 футбольні експерти називають нонсенсом.

 

І йдеться, перш за все, не стільки про саму невдачу, від котрої не застрахована жодна іменита команда. Річ у рівні гри, котрий показали (чи не показали) «гірники» в сенсаційно програному поєдинку.


«У нинішньому сезоні ми втратили стабільність, координацію між лініями, здатність пресингувати та контролювати. Зараз це проблема для нас», — головний тренер «Шахтаря» Луїш Каштру назвав головні проблеми своєї команди, котрі не дозволяють їй демонструвати свою гру.

 

Травма Тараса Степаненка, від’їзд до «Аталанти» Віктора Коваленка — звісно, серйозний удар по кадровому потенціалу «помаранчево-чорних», які минулої осені здивували футбольну Європу двома перемогами над мадридським «Реалом» у Лізі чемпіонів.

 

Навесні без цих футболістів підопічні Каштру на євроарені запам’яталися хіба що одним забитим голом «Ромі» у безпорадно програній двоматчевій дуелі в 1/8 фіналу Ліги Європи (1:5).


Утім пов’язати проблеми потужного клубу у внутрішніх турнірах із відсутністю двох виконавців дуже складно. Вочевидь, шукаючи пояснення поразці «гірників» від першолігового «Агробізнеса» в Кубку країни та сенсаційному фіаско «Львову» в ЧУ, варто звернути увагу на інші речі.


Напередодні поєдинку «шахтарів» iз львівським клубом стало відомо, що Луїш Каштру відправив до «дубля» не так давно капітана «помаранчево-чорних» — бразильця Тайсона.

 

Директор «Шахтаря» з футболу Даріо Срна пояснив, що подібне рішення португальського наставника обумовлене демаршем ветерана, котрий у матчі-відповіді проти «Роми» відмовився розминатися та виходити на заміну.


Колишній наставник «Олімпіка» та «Карпат» Роман Санжар припускає, що у Каштру стався конфлікт iз лідерами команди, а відправлення Тайсона в «дубль» негативним чином відбилося на психологічному стані його партнерів.


«Не вірю, що гравці «плавлять» тренера. У матчі проти «Львова» «гірники» мали купу моментів. Але було багато й тактичних провалів. Повна відсутність взаєморозуміння. Якоюсь мірою ця поразка на совісті Тайсона», — написав у твіттері колишній гравець збірної України та низки голландських колективів Євген Левченко.


Тепер у чемпіонській гонці «Шахтар» на сім очок відстає від «Динамо», котре в минулому турі на НСК «Олімпійський» розгромило львівський «Рух».

 

Незважаючи на відсутність у складі через травми двох головних голеадорів — Віктора Циганкова та Артема Бесєдіна, а також нереалізований Карлосом Де Пеною на 10-й хвилині пенальті, «біло-сині» знайшли можливість тричі відзначитися у воротах дебютанта УПЛ.

 

Вирішальним став вихід на заміну захисника Олександра Караваєва, котрий у цьому матчі забив два дебютні голи за динамівський клуб.

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 19-й тур. «Маріуполь» — «Минай» — 0:0, «Десна» — Дніпро-1» — 0:2 (Чуже, 45, 90+4), «Ворскла» — «Олімпік» — 3:0 (Степанюк, 13, 55; Снурніцин, 25 (у свої ворота)), «Інгулець» — «Олександрія» — 1:0 (Сітчінава, 45), «Львів» — «Шахтар» — 3:2 (Таварес, 24; Нич, 48; Шина, 73 (пен.) — Соломон, 31, 56), «Динамо» — «Рух» — 3:0 (Караваєв, 59, 90+1; Сідклей, 86; нереалізоване пенальті: Де Пена, 10 («Д»)), «Колос» — «Зоря» — 1:0 (Лисенко, 42).


* * *


Поєдинки 20-го туру (3-4 квітня): «Маріуполь» — «Інгулець», «Рух» — «Зоря», «Десна» — «Олімпік», «Минай» — «Колос», «Ворскла» — «Шахтар», «Дніпро-1» — «Львів», «Олександрія» — «Динамо».